Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är stationen i Hudiksvall så bra?

/

Iskalla vindar från havet gör Hudiksvalls station till en av Sveriges kallaste stationer, skriver Monika Lavén som undrar vad som är så bra med platsen?

Annons

Kommer du med bil är p-automaten trasig eller parkeringen full, med åtföljande p-böter. Tar du bussen kan du se tåget rulla ut från stationen just när du kliver av, kanske var det ett vägarbete. Väl hemkommen är bilen nedisad och full av snö, tåget så försenat att bussen har gått. Och om du vill åka tåg till Arlanda kan du mötas av skylten ersättningsbuss och anlända till Arlanda samtidigt som planet lyfter.

Läs även insändaren: Att fastna vid att nuvarande station är helig är att fastna i gamla tankebanor

Men nu ska det bli ett slut på plågorna. Dubbelspår ska byggas från Stockholm och norrut. De ska gå parallellt så att reparerar man det ena kan tågen rulla på det andra. Hur ska då spåren passera Hudiksvall? Eftersom de ska gå tillsammans är Sigurd Melins förslag uteslutet.

I en framtid kommer allt mer gods rulla på järnvägen på grund av den globala uppvärmningen. Långa godståg kan inte bullra genom Hudiksvall stup i kvarten, en spårdragning vid det nuvarande spåret (östra spårdragningen) är utesluten.

Det finns ett förslag att man ska gräva sig genom en vattenförande ås (västra spårdragningen), men det gick inte bra vid Hallandsåsen, alltså uteslutet.

Min tanke är att utmed E4 finns det plats. En station vid Medskog vore inte så dumt, där finns plats för ett riktigt stort p-hus.

Fastän den nuvarande stationen ligger centralt kommer nästan alla dit med buss eller bil, så det kommer inte bli någon skillnad, bara mera praktiskt.

Monika Lavén

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons