Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ändra färg, form och pris på medicinerna?

/

Olov Drebäck undrar varför medicinförpackningarna ändras, liksom priset på medicinerna. Han får Svar direkt av Sveriges Apoteksförening.

Annons

Då jag som många andra äldre är beroende av mediciner av olika slag kan det vara svårt att veta vad som är vad när apoteken hela tiden ändrar en och samma produkt vad gäller fabrikat, förpackningens utseende, tabletternas färg och form. Detta för med sig att risken är stor att många äldre med nedsatt förmåga, bland annat synnedsättning, förväxlar intaget av tabletter när dessutom många har flera mediciner.

Som exempel kan jag nämna att en medicin som jag började med november 2010 har ändrat utseende tio gånger och priset har varierat mellan 43 och 223 kronor. Vid senaste uttaget hade priset ökat med 100 procent jämfört med förgående uttag.

Olov Drebäck

SRF

Svar direkt

Apoteken är enligt lag skyldiga att – när det finns alternativ – byta till det läkemedel som är billigast. Systemet kallas periodens vara och priserna bestäms av den statliga myndigheten TLV. Bytet är naturligtvis i grunden bra för skattebetalarna och något som apoteken gärna hjälper till med. Men vi har länge kritiserat systemet för att vara överreglerat och för att det leder till förvirring hos många patienter om vilka läkemedel de egentligen har. Ständiga byten till läkemedel som har olika färg, form och förpackningsstorlek leder till sämre läkemedelsanvändning – och ibland även till felaktig användning.

Apoteken skulle vilja ha större möjlighet att hjälpa patienterna än vad som nu är tillåtet. Med små förändringar i systemet skulle patienterna slippa byta läkemedelsvara så ofta och apotekens farmaceuter skulle kunna få större möjligheter att bidra till bättre läkemedelsanvändning.

Den som idag inte vill byta läkemedelsvara måste be sin läkare om att kryssa receptet, vilket upphäver kravet på apoteket att byta till billigaste varan.

Systemet är en politisk fråga – så påtala gärna för politikerna att något både måste och kan göras för att förbättra patientsäkerheten.

Henrik Ehrenberg

Sveriges Apoteksförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons