Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpengar blir riskkapital

Vi ser i dag hur flera riskkapitalbolag med stora aktieposter i olika vårdföretag placerar sina aktievinster i olika skatteparadis. I stället för att skapa vård hamnar gävleborgarnas skattepengar i fickorna på riskkapitalister.

Annons

Den 8 mars gick ett helt sjukhus ut till försäljning i Gävleborg!

Majoriteten i landstinget Gävleborg, som består av S, C och MP har valt att göra gemensam sak med de övriga borgerliga partierna och låter Bollnäs sjukhus bli privatiserat.

Vänsterpartiet anser att en försäljning av ett helt sjukhus är av stor ideologisk betydelse och vill därför låta medborgarna få möjlighet avgöra frågan i den kommande valrörelsen.

Finns det efter valet en majoritet som stöder en borgerlig politik kan man fullfölja upphandlingen, om inte ska upphandlingen stoppas!

I den trepartiuppgörelse som gjordes efter valet 2006 mellan S, V och MP kan man läsa följande:

"Den viktigaste frågan är alla länsinvånares rätt till god vård på lika villkor. Våra tre partier säger därför bestämt nej till utförsäljning av sjukhus. Vi säger nej till privata sjukförsäkringar inom den offentliga vården."

Vänsterpartiet anser att privatisering av sjukvård och nu utförsäljning av ett helt sjukhus är en högerpolitik som ger den så kallade marknaden fria händer att skära ner på personal för att skapa så stora vinster som möjligt för de blivande ägarna. Det är också en politik som urholkar demokratin och möjligheter till insyn.

Vi ser i dag hur flera riskkapitalbolag med stora aktieposter i olika vårdföretag placerar sina aktievinster i olika skatteparadis. I stället för att skapa vård hamnar gävleborgarnas skattepengar i fickorna på riskkapitalister. Tittar man i de stora vårdbolagens årsredovisningar kan man se att de 2008 gick med miljardvinst och att i stort sett all vinst försvann utomlands till exempelvis Jersey och Guernsey.

Landstingsstyrelsens möte 8 mars var i högsta grad en märklig upplevelse. Vi har fortfarande inte fått tillgång till hela förfrågningsunderlaget trots att beslut fattades på styrelsens möte 8 mars!

Hela processen har präglats av ett hysteriskt hemlighetsmakeri och de summariska dragningarna för styrelsen har enbart skett på vägg med hjälp av en projektor!

Detta arbetssätt liknar inte på något vis de upphandlingar som tidigare skett, där ledamöterna fått ta del av underlaget för att läsa och begrunda, kunna göra reflektioner och ställa frågor.

Vänsterpartiet går till val på en annan vision om hur vården ska bedrivas. Vi vill ha en gemensam vård som bygger på rättvisa och solidaritet, en vård som är helt fri från vinstintressen och där alla medborgare känner att det är behovet som räknas och inte aktieutdelningar!

Alf Norberg (V)

oppositionsråd

Yvonne Oscarsson

Ann-Renée Forsström

Anna-Maria Mörk Forssell

Tommy Cavallin

Maud Liljeqvist

ledamöter i landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons