Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var står partierna i frågan om reseavdrag?

Reseavdraget är i riskzonen. Över en halv miljon svenskar riskerar att få en gigantisk kostnadshöjning bara för att deras jobb inte ligger i närheten av hemmet. Miljöpartiets klimatansvariga i partistyrelsen, Karin Svensson Smith, vill avveckla reseavdraget.

Annons

Hennes åsikt är klar: När det gäller reseavdragen är det kanske något som inte något parti har vågat ta itu med på riktigt, men det finns ingen anledning till varför staten ska subventionera resor, utan det måste avvecklas på sikt.

Därefter har hennes parti gjort en halvpudel och menar att man inte föreslår borttagande av reseavdraget, utan beskriver det som att "Det som föreslås är att partiet vid fortsatt utveckling av klimatpolitiken använder sunda ekonomiska principer och till exempel ser över om man kan ta bort eller förändra olika offentliga subventioner av klimatdålig verksamhet".

Vilket alltså inte ska vara det borttagande av reseavdraget som Svensson Smith talar om. Tro’t den som vill!

I dag har privatpersoner rätt att göra avdrag för resor till och från arbetet i deklarationen, ett så kallat reseavdrag. En utredning från Riksdagens utredningstjänst (RUT) visar att i dag gör över en halv miljon (555 100) personer avdrag för resor med bil.

I Gävleborg påverkas ungefär 16 200 personer. I snitt förlorar varje person 5 200 kronor per år, i Gävleborg är det 4 800 kronor. Ett slopat reseavdrag slår hårdast mot dem som har minst marginaler. Det drabbar människor i mindre tätt bebodda städer och bygder, långt mer än den som bor i städer med utbyggd kollektivtrafik och har både tunnelbana, pendel, tåg, spårvagnar och bussar. Ett borttaget reseavdrag kommer att göra det dyrare att ta ett arbete, om resan dit kräver bil och är därmed ett hot mot hela arbetslinjen.

Konsekvensen blir att människor ännu mer dras till de stora städerna, att boende på landsbygd och mindre orter blir mer begränsade i var de kan arbeta och att visionen om att hela Sverige ska leva sätts på spel.

Olika politiska partier bör därför tydligt deklarera sina uppfattningar i frågan. Det gäller förstås Miljöpartiet, vars främsta företrädare vill avveckla reseavdraget, men också deras eventuella framtida samarbetspartier S och V – bör besvara följande frågor:

• Vill ni – nu eller inom överskådlig tid – avveckla reseavdraget? Och kommer det att finnas ett röd-grönt alternativ som står bakom denna idé?

• Vad har hänt med visionen om att hela Sverige ska leva, är ni beredda att ta konsekvensen att den kommer att raseras med ett borttaget reseavdrag?

• Ett borttaget avdrag slår hårdast mot de med minsta marginaler, det vill säga främst lågavlönade och ensamstående föräldrar. Hur förklarar ni deras försämrade livssituation?

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Magdalena Andersson (M)

riksdagsledamot Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons