Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var står du i dag, Jonas Holm?

Anders Johansson erinrar Jonas Holm (M) om när de dryftade frågan om ett dubbelspår genom Hudiksvall för några år sedan och undrar var Holm står i frågan i dag. Holm ger Svar direkt.

Annons

Jonas Holm, för några års sedan träffades vi på en Rotarylunch och då frågade jag dig om du trodde på ett dubbelspår genom Stadshotellet. Du svarade att "jag tror aldrig att det kommer att ske och vi moderater kommer aldrig att godkänna det". 

Var står du i denna fråga i dag?

När du Jonas Holm tog ned skylten Folkets Hus och satte upp skylten Kulturhuset Glada Hudik med orkester och applåder var tanken från oss krögare och fastighetsägare med Janne Ström i spetsen att nu är det slut med alla bidrag/skattepengar som har varit i 20 år till Folketshusrörelsen.

Många telefonsamtal och möten där Janne Ström var sammankallande, ett flertal gånger blev vi lovade av dig, Holm, att ingen ny restaurang eller Pub skulle bli av i före detta Café August lokaler i övrigt skulle dans, shower, föreställningar, konferenser, företagsfester och andra events, etcetera, fungera som tidigare. Tanken var att Café August skulle bli ett renodlat café med allt vad det innebär med viss hjälp av Glada Hudik-teatern för att få dem mer sysselsatta. Nu blåser nya vindar, 5 års kontrakt har skrivits med ny hyresgäst.

Ett år har gått på kontraktet och nu ryktas det om att en Pub ska öppnas i Café August lokaler med ekonomisk hjälp av kommunen = skattepengar. Stämmer detta? Har den nya hyresgästen fullföljt kontraktet i sin helhet? Jonas Holm du har alltid sagt som politiker att det ska vara full transparens inför kommuninvånarna vad gäller offentlighetsprincipen. Detta är offentliga handlingar. Du är även fastighetsägare i Hudiksvall och du vet hur viktigt det är med kontroll över saker och ting. Ser fram mot svar i dessa frågor.

Anders Johansson

Svar direkt

Ett av de första förslagen som kom fram och som var uppe för diskussion, innehöll tanken att behålla nuvarande spår genom staden för persontrafik och ett industrispår utanför stadskärnan. Ett, som jag ser det, bra alternativ med minimala förändringar i centrala Hudiksvall.

Det centrala stationsläget skulle därmed kunna behållas vilket bedöms som viktigt för stadens utveckling. Experter på området ser detta som avgörande för framtida tillväxt av Hudiksvall. 

Trafikverket säger i dag att ett dubbelspår betyder två parallella banor. Centrumalternativet innebär planskilda korsningar genom Hudiksvall.

Men det är inte den enda lösningen. Det finns fler alternativ, väster om eller i tunnel under staden. Vi moderater är mycket lyhörda till vad opinionen tycker och vi har en öppen attityd gentemot experter och övrig sakkunskap. Samtidigt måste vi ta hänsyn till nuvarande och kommande generationers krav på boendemiljöer, kommunikationer, etcetera. 

Låt oss vara tydliga. Det beslut som togs i KS avsåg att en utställning om dragningen av OKB skulle godkännas. Utställningen pågår fram till september 2016. Därefter kommer Moderaterna likväl som övriga politiska partier i Hudiksvall att ta ställning i frågan. 

Under förra mandatperioden tog vi fram en vision för Kulturhuset där kultur, konferens och nöje skulle blandas. Efter valet 2014 skrotades denna vision av den nya majoriteten, S och V. Istället gick den nya majoriteten ut med en upphandling avseende verksamheten i hela huset. Ett avtal skrevs med en krögare på fem år, innebärande att kommunen därigenom avhänder sig all kontroll över vad som händer och sker i huset. 

Vi i oppositionen vill skapa bra relationer med övriga företagare och inte skapa osund konkurrens, men vi har inte varit inblandade i Kulturhusets hantering efter valet. 

Den nya majoriteten sköter allt på egen hand.  

Jonas Holm (M)

kommunalråd i opposition 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons