Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår målsättning är att alla elever ska lyckas

På alla våra skolor uträttas varje dag ett idogt och ambitiöst arbete med att ge våra elever bästa tänkbara förutsättningar för framtiden.

Annons

Arbetet är framgångsrikt för en del men långt ifrån så stor andel som vi måste ha i vår målsättning. Vår politiska ambition är betydligt högre än den som Centern och Kristdemokraterna beskriver i sin insändare.

De korrekta siffrorna för vår kommun är att vi under de senaste fem åren har haft mellan 11 och 20 procent av våra niondeklassare som inte är behöriga till gymnasiet (siffrorna för 2012 som är helt färska visar på ännu lägre behörighet) och att runt 10 procent av våra femteklassare inte når målen för matte, engelska och svenska i nationella proven.

Vår bestämda uppfattning är, till skillnad från oppositionen, att detta inte är tillräckligt bra. Vår målsättning måste vara att alla elever ska bli behöriga till gymnasiet. Då spelar det väldigt liten roll om vi är bäst i länet eller inte. Värt att notera är att i den senast publicerade jämförelsen av Sveriges 21 län har endast två sämre resultat än Gävleborg i andelen behöriga till gymnasiet.

Vi är väl medvetna om att det allra mest betydelsefulla i skolan är duktiga lärare som har ett bra samspel med sina elever och rektorer som driver på den pedagogiska utvecklingen och inspirerar sina lärare att hitta metoder för alla elever. Vi vet också att om vi har för mycket av lokaler så kommer detta att inkräkta på resurser till undervisningen.

Vi är också, tyvärr måste vi säga, väl medvetna om att billiga lokaler har sin grund i ett mycket tydligt eftersatt underhåll under många år. Detta märks inte minst på våra högstadieskolor. Både barn och pedagoger förtjänar ändamålsenliga och uppdaterade lokaler för sin dagliga gärning.

Vi kommer att ta vårt ansvar för att utifrån förändrade förutsättningar för lärarbehörigheter, eftersatt underhåll och markant högre politiska ambitioner än tidigare majoritet arbeta för att alla våra elever ska kunna lyckas i skolan. Vi vill utveckla skolan i Ovanåker både vad gäller vilka lokaler vi ska jobba med och hur vi ska ge våra lärare de allra bästa förutsättningar för att skapa en av landets bästa skolor. Då räcker det inte med att göra ingenting. Att passivt se på när något inte fungerar är också ett val.

Håkan Englund (S)

Susanne Jeffrey (MP)

Ingrid Björklund (FP)

Ulla Mortimer (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons