Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår generation bör ta ansvar för avfallet

Anna Porelius, Kommunikationschef Svensk Kärnbränslehantering, bemöter Lennart Grebelius inlägg (
16/11
).

Annons

Lennart Grebelius (16/11) ställer sig frågan om det är moraliskt rätt att framtidens generationer ska vakta Sveriges radioaktiva avfall. Det är förstås inte rimligt, det har Lennart helt rätt i. Just därför tycker vi att vår generation bör ta ansvar för avfallet. För oavsett vad man tycker om kärnkraft så finns det redan ett avfall som behöver hanteras på ett klokt sätt.

Och alla vi som har haft nytta av kärnkraftselen under årtionden bör väl också ta slutligt ansvar för avfallet och inte skjuta på frågan till framtida generationer. För vad är det annars som säger att inte den generationen också väljer att skjuta det på framtiden – med risken att slutförvarsfrågan aldrig får en lösning.  

Men med vår lösning behöver inte kommande generationer övervaka avfallet. Svensk Kärnbränslehantering (SKB) har efter 30 års forskning och metodutveckling, tagit fram en lösning som inte kräver mänsklig övervakning den dag slutförvaret för använt kärnbränsle försluts.

I korthet innebär det att det använda kärnbränslet placeras i kopparkapslar, omges av betonitlera och placeras 450 meter ner i det svenska urberget i Forsmark. Dessa tre skyddsbarriärer ska innesluta bränslet och förhindra att radioaktiva partiklar når människor, djur och natur.

SKB har uppdraget att hantera och slutförvara radioaktivt avfall och använt kärnbränsle från det svenska kärnkraftsprogrammet. Men precis som Lennart skriver, står många länder i världen inför samma utmaning. Sverige och Finland har kommit längst och vi delar gärna med oss av vår kunskap i en mängd internationella sammanhang och hjälper flera länder att bygga upp sina avfallsprogram. Finland har nyligen fått tillstånd att bygga världens första slutförvar - med den svenska metoden.

Det Lennart Grebelius tar upp i sin debattartikel är goda argument för att vår generation ska ta ansvar för avfallsfrågan och inte skjuta det på en oviss framtid. Vi har 6 000 ton använt kärnbränsle i vårt mellanlager Clab i Oskarshamn. Ett mellanlager måste övervakas och det kräver, precis som Lennart Grebelius skriver, ett stabilt samhälle. Och visst är det osannolikt att det svenska samhället skulle vara precis detsamma om ens 100 år. Att lämna avfallet i ett mellanlager och kräva att framtida generationer skulle övervaka och hantera detta är därför inte rimligt.

Nu har vi ett stabilt samhälle, en tillförlitlig metod och en kommun som är beredd att delta i processen för att slutligt omhänderta Sveriges radioaktiva avfall. Låt oss då lösa detta på ett sätt som skyddar djur, människor och natur.

Anna Porelius

Kommunikationschef Svensk Kärnbränslehantering

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons