Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns det mänskliga perspektivet nu, Yoomi Renström?

Vart tog öppenheten och utfästelser om att låta oppositionen på ett tidigt stadium få information om socialdemokraternas tankar och planer inför beslut i Ovanåkers kommun vägen?

Annons

Att utan föregående skriftlig information och underlag klubba igenom ett beslut med knapp majoritet i socialnämnden om att lägga ner verksamheten på Junibacken verkar konstigt och ogenomtänkt. Hej och hå, här sparar vi tre miljoner!

Det var därför vi centerpartister och kristdemokrater reserverade oss i socialnämnden – för att beslutet skulle tas så snabbt.

Var finns Yoomi Renström i dag, hon som 2009 utgav sig för att vara de boendes räddare när Solrosen och Linblomman gjordes om till närboende? Den gången löstes det genom att de boende fick bo kvar livet ut och det blev en successiv övergång med hjälp av hemtjänstpersonalen. Varför går det inte att göra samma sak i dag?

Yoomi sa då att man inte bara kan se till ekonomin.

– Vi riskerar att förlora det mänskliga perspektivet, sa hon då.

Den fråga som man naturligt ställer sig i dag är: Vart tog det perspektivet vägen? Om det gick för fort då – varför göra om samma misstag igen?

Att det nuvarande boendet ska användas till annan verksamhet är en ringa tröst och hjälper inte de som bor där nu. Socialdemokraternas försök till förklaringar om att det inte går att jämföra då och nu ekar ihåligt och låter väldigt framkrystade.

Vi förstår att detta är ytterst pinsamt för er, Jan-Åke Lindgren och Yoomi Renström. Släpp prestigen och tänk om innan det är för sent.

Deisy Hellsén (C)

Isa Wallmyr (KD)

Anne Landar Olsson (C)

Inga-Britt Kling (KD)

socialnämnden i Ovanåker

Yoomi Renström svarar:

Jag har ingen insyn i alla nämnders arbetssätt eller bestämmanderätt över vilka frågor ni ska behandla eller besluta om. Detta vet ni mycket väl och jag tror ni, oavsett partifärg, inte skulle vilja att jag la mig i detaljerna i er nämnds arbete. Är ni missnöjda med underlagen får ni ta en intern diskussion. 

Skillnaderna med beslutet om SolLin har jag redan besvarat i ett tidigare insändarsvar (26/6). Behovet av de verksamhetsförändringar vi står inför var mer en sakinformation än ett tyckande. Om ni anser att det är "krystat, ihåligt och pinsamt" så kan jag fundera på om ni själva har förstått informationen ni fått av era tjänstemän i nämnden. Det lilla jag hört tycker jag låter logiskt inför att klara framtida behov. Ni ställer er frågande till att jag en gång stred för SolLin men försvarar förändringar idag. 

Vänd på frågan: Varför denna plötsliga moraliska upprördhet inför en förändring, som med hänsyn till alla inblandade ska försöka göras så mänskligt som möjligt, en förändring som är en del i ett helheltstänkande som berör flera av socialnämndens versamheter?

När det gällde SolLin hade ni i C och KD inga problem med att lägga ner ett fint boende, splittra personalen och de äldre till olika boendeplatser och ni hade ingen plan för vad de tomma lokalerna skulle användas till. Vad har fått er att vända kappan efter vinden? 

Yoomi Renström (S)

kommunstyrelsens ordförande  

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons