Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår beredskap är god

Man utvecklar hemsidor, startar informationstelefoner och så vidare och det är ju bra men vilka behandlingsresurser tillförs ytterligare inom vården för att möta en eventuell pandemi?

Annons

Känner du igen budskapet? Kanske tillhör du den äldre generationen som var med om andra världskriget eller en annan generation som läst om det i historieböckerna.

Citatet Vår beredskap är god är hämtat från den dåvarande statsministern Per Albin Hanssons tal den 27 augusti 1939. Det är nu 70 år sedan talet hölls i Sverige. Dåtidens statsminister var säkerligen väldigt mån om att försöka göra allt för att Sverige inte skulle bli indraget i Andra världskriget och att lugna svenska folket. Hur det var med vår beredskap om vi skulle ha blivit invaderade de vet dem flesta i efterhand.

I år hör man liknande budskap ifrån olika myndigheter och politiker, men nu gäller det beredskapen om en eventuell omfattande pandemi nämligen svininfluensan som kan invadera Sverige. Det kommer en del lugnande budskap ifrån olika myndigheter och ifrån politiskt håll som till exempel Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Läkemedelsverket, landsting, regioner, länsstyrelser, regeringen och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

De håller på att planera och att genomföra informationskampanjer eller insatser som det heter. Man utvecklar hemsidor, startar informationstelefoner och så vidare och det är ju bra men vilka behandlingsresurser tillförs ytterligare inom vården för att möta en eventuell pandemi?

Man kan läsa i massmedia att personer vårdas med så kallad konstgjord lunga och när en person behöver liknande vård får den flygas till Danmark. Är det tillräcklig beredskap? Flyger man patienter utomlands om man har kapacitet och beredskap att behandla patienten inom annat landsting i Sverige? Vilken behandling får patienter när sjukhus utomlands är upptagna med sina egna patienter?

Vi bör inte måla upp en bild som skapar onödig oro hos befolkningen men det är synnerligen viktigt att vi som medborgare ställer olika frågor i tid och det är hög tid att ansvariga tjänstemän och politiker inom Sveriges regering samt ledande politiker i varje landsting får svara på frågor som exempelvis;

• vad har ni vidtagit för konkreta åtgärder för att kunna ta emot personer som är i behov av vård och behandling?

• tillför ni extra resurser, vilka?

• kommer resurserna att räcka till?

• vilket scenario planerar ni för? - Om inte planeringen räcker till vad kan ni göra ytterligare? Blir den övriga vården lidande på grund av de beslut som ni fattar eller inte har fattat?

Jaa, frågorna som bör ställas är många men vilka är svaren förutom att vår beredskap är god och andra allmänna formuleringar? Avslutningsvis så hoppas jag verkligen att den befarade pandemin i höst och i vinter blir minimal och att man inte behöver sätta in alla resurser som man planerat för eller inte planerat för?

P-O Jönsson

en av många medborgare som undrar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons