Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet ser de stora behoven i vården och omsorgen

Kommer hemtjänstpersonalen hinna stanna hos mamma och se till att hon äter upp sin matlåda? undrar tre V-politiker.

Annons

Hur har barnen det på förskolan? Hinner verkligen personalen med dem på ett lugnt, utvecklande och tryggt sätt? Och hur länge kommer mormor behöva vänta på akuten, nu när hon behövde åka in akut för att få hjälp?

Den här typen av frågor ställer vi oss lite var och en nu för tiden. Den tillit vi tidigare kände till vården och omsorgen har naggats i kanten. Vi har fortfarande samma höga förtroende för de som jobbar på förskolor, sjukhus och äldreboenden, men vi litar inte på att de får de förutsättningar som krävs för att de ska kunna göra ett bra jobb.

En aldrig sinande ström av sparprogram och nedskärningar har under åratal tvingat de anställda i vården och omsorgen att stressa allt mer och bit för bit underminerat tilliten bland oss brukare. Nu behöver vi vända utvecklingen. Det får vara slut på nedskärningar. I stället måste vi höja kvaliteten, förbättra arbetsvillkoren och stärka tilliten. Då är fler anställda A och O.

Vänsterpartiet och regeringen förhandlar just nu om statens vårbudget. Vi i Vänsterpartiet ser de stora behoven i vården och omsorgen. Vi har därför valt att prioritera satsningar på välfärden. Vårt krav i förhandlingarna är tio nya miljarder till kommuner och landsting så att de kan anställa fler i framförallt vården och omsorgen.

I Hudiksvalls kommun skulle det till exempel räcka till att anställa ytterligare 25 socialsekreterare och 33 förskolelärare, i Nordanstigs kommun skulle det räcka till, till exempel, 14 grundskollärare och i Region Gävleborg till 237 undersköterskor eller 177 barnmorskor.

För att kommuner och landsting ska våga anställa fler måste de nya pengarna vara permanenta. Det Vänsterpartiet kräver i budgetförhandlingarna är därför inte en engångssatsning, utan en permanent ökning av statens anslag till kommunerna och landstingen.

Vänsterpartiet vill bygga ut välfärden. Högern vill i stället sänka skatten för dem som tjänar mest och lagstifta om att de som redan är lågavlönade ska ha ännu lägre lön. Det är ett vägval. En del av det valet gör vi i den vårbudget som Vänsterpartiet och regeringen nu förhandlar om.

De som ser till att våra barn är väl rustade inför skolstarten, lugnar våra gamla när de är oroliga och förvirrade eller tar hand om oss när vi behöver vård och omsorg är vardagshjältar. De förtjänar inte sänkt lön. De förtjänar fler kollegor och rimliga arbetsvillkor. Först då kan de slippa gå hem från jobbet med en känsla av att inte räcka till och istället få känna sig nöjda med sin arbetsdag och stolta över den viktiga insats de gör.

Fredrik Goude

ordförande, Vänsterpartiet Hudiksvall

Ulrika Jonsäll

ordförande, Vänsterpartiet Nordanstig

Alf Norberg

regionråd, Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons