Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligt folk blir försökskaniner

Vaccinet är slut och folk köar. Nya doser kommer in. För att få ett vaccin som är synnerligen dåligt testat. Men det gör inget. Den skrämda flocken ställer gärna upp som försökskaniner.

Annons

Det är inte många som vågar knysta emot massvaccineringen. Enligt en artikel i Dagens Medicin (23/10) så förbjuds läkare och anställda inom sjukvården som är skeptiska till upplägget att prata om det hela. Professor Tore Scherstén skriver i Helsingborgs Dagblad (2/11): ”Beträffande potentiella risker för oönskade biverkningar med vaccinet (Pandemrix) har det varit ovanligt tyst. Trots att riskerna för biverkningar har diskuterats intensivt i England, Tyskland och USA. Michael Kocher, president vid det Tyska kollegiet för allmänpraktiserande läkare och familjeläkare, anser att vaccinet är otillräckligt prövat för att ges i varje fall till barn och gravida kvinnor. Wolf-Dieter Ludwig, ordförande för den Tyska Medicinska Associationens läkemedelskommission, har beskrivit hela vaccinationsprogrammet som en skandal. Han anser att den tyska regeringen blivit alltför eftergivlig till läkemedelsbolagets krav och bunden till tidigare ingånget kontrakt om köp av vaccin.” Som bekant ska tyska armén få ett annat vaccin – Celvapan – som inte innehåller skvalen och kvicksilver.

Visst är hela upplägget ett hastverk. Staten beställde 18 miljoner doser hösten 2007. Två till varje svensk. Sen skulle inte barn under tre år få. Och så har det tvistats om en eller två doser till vuxna. Nu är budet en dos till vuxna och en dos delad på två till små barn. När det gäller barnen kom Jan Liljemark på Läkemedelsverket med det beskedet 11 november med orden att tester visade att det var okey. Det måste ha varit världens snabbaste test och på hur många? Vad gäller gravida kan man väl inte veta hur utfallet blir förrän om flera år.

Vaccinet är slut och folk köar. Nya doser kommer in. Det hela är en medveten strategi för att uppbåda vaccineringsviljan som går hem med tanke på folk köar i timmar med ungar i barnvagnar för att få sin spruta. För att få ett vaccin som är synnerligen dåligt testat. Men det gör inget. Den skrämda flocken ställer gärna upp som försökskaniner. Varje år dör runt 2 000 personer i säsongsinfluensan. I den nya har nio dött. Hur många har dött av vaccinet? Om detta skriver media inte ett ord. I sammanhanget kan det vara bra att känna till att läkemedelsföretaget Baxter lämnade in en patentansökan för vaccin mot svininfluensa innan det “helt okända” svininfluensaviruset plötsligt dök upp i Mexiko.

Helena Palén Olofsson

Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons