Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänd barnvagnen rätt

Jag tror att de som väljer att vända sina små ifrån sig, inte har kunskap om vilken betydelse den fysiska kommunikationen har för ett litet barns psykiska hälsa.

Annons

Såg häromdagen en ung mamma som stod och pratade med en bekant. Hon höll i en barnvagn där barnet satt vänd från de vuxna. Helt utan kontakt med sin mammas ansiktsuttryck, såsom blicken, draget kring munnen, händernas rörelser, alltså den kommunikation som barn förstår bäst. Många sådana vagnar ser jag tyvärr.

Jag tror att de som väljer att vända sina små ifrån sig, inte har kunskap om vilken betydelse den fysiska kommunikationen har för ett litet barns psykiska hälsa. Här börjar deras skola i livet, om hur kommunikation och närhet går till. Varje stund som går till spillo av kontakt mellan barn och förälder, påverkar barnets hjärna och känslomässiga utveckling. God kontakt påverkar hjärnans utveckling positivt.

Att små barn skulle ha någon fördel av att se framåt är nonsens. Det begriper jag med mitt sunda förnuft. Nya saker händer hela tiden även framför ett barn som åker baklänges. Nu tror ju inte jag att barn i allmänhet i dag behöver mer stimulans, utan snarare mindre. Kanske behöver de flesta barn mer lugn, trygghet, närhet, kroppskontakt, uppmärksamhet och bekräftelse på att de är bra som de är, för att utvecklas till människor med ett bra fungerande känsloliv.

Det jag finner allra mest förvånande är ändå att föräldrar väljer bort att njuta varje sekund det är möjligt av att se sitt barns ansikte.

Att få mycket uppmärksamhet och ha god kontakt med sin förälder, bidrar till utvecklingen av trygga personer med god självkänsla och en positiv självbild. Då utvecklas förmågan att hantera starka känslor, tilliten till sig själv och andra byggs upp. Barnet lär sig hur man tar hand om sina känslor utan att döva dem med alkohol, droger, arbete, träning eller stress.

En uppväxt med känslomässig närhet ger ett gott skydd mot yttre påfrestningar. Det förändrar faktiskt hjärnans anatomiska utveckling! Det börjar redan i moderlivet. Jag vill varmt rekommendera en bok i ämnet, som verkligen är läsvärd. Den bästa jag läst! Kärlekens roll av Sue Gerhardt, Karneval Förlag 2008.

Själv ska jag snart få mitt första barnbarn och vill göra allt jag kan för att inte göra om de misstag jag gjorde när mina egna var små. Våra barn och barnbarn hör till allas vårt ansvar. De är den största gåva och rikedom vi har. Kärlek som förmedlas vidare till nästa generation, befrämjar hälsa och motverkar världsproblem.

Britt-Marie Bolén

snart lycklig farmor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons