Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vältestat vaccin mot nya influensan

Svar till Helena Palén Olofsson. Nej, det finns inget som tyder på att vaccinet mot den nya influensan skulle vara direkt farligt i jämförelse med andra influensavaccin.

Annons

Svar till Helena Palén Olofsson (7/11).

Nej, det finns inget som tyder på att vaccinet mot den nya influensan skulle vara direkt farligt i jämförelse med andra influensavaccin. Både svenska och europeiska läkemedelsverk har gjort bedömningen att det finns tillräckligt med data för sina rekommendationer, varför både Schweiz och Polens bedömningar i det avseendet är obegripliga.

För en gång säger du något som stämmer. Både WHO:s expertgrupp, SAGE, och svenska Läkemedelsverket har gjort bedömningen att en dos av vaccinet räcker för friska individer som inte tillhör någon riskgrupp. SAGE antyder också att det finns begränsad information om barnvaccinationer i åldrarna sex månader till tio år. Men nya data kommer som sagt ständigt in.

Just på grund av nya data är Läkemedelsverket på väg att ompröva de nuvarande rekommendationerna om barnvaccinationer till att även inkludera barn mellan sex månader och tre år, från tidigare endast barn över tre år. Orsaken till detta är kombinationen att barn visat sig vara den grupp som är extra utsatt av influensan samt att de vaccinationer som hittills utförts på barn yngre än tre år tillhörande olika riskgrupper inte visat några ovanliga eller allvarliga biverkningar. Detta är i linje med vad SAGE (30/10) rekommenderar: "För de länder som ändå prioriterat barnvaccinationer rekommenderas en dos till så många individer som möjligt".

Visst kan man ha åsikter om hur och när vaccinationen borde ha inletts, men att kalla de över två miljoner doser som delats ut hittills av frivilliga och övrig sjukvårdspersonal på mindre än fem veckor för ett "hafsverk" visar en klar brist på insikt om vad en massvaccinering innebär logistiskt och organisatoriskt. För övrigt ger en dos vaccin redan efter två veckor ett visst försvar. Inte heller är vaccinet slut, utan nya leveranser inkommer varje vecka i ökande volymer.

Vi får vara glada att våra myndigheter strävar mot ett vetenskapligt förhållningssätt. Det om något är för allas bästa.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons