Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välmotiverad jakt på varg

Den jakt som nu genomförs syftar till att hålla vargstammen på en nivå som motsvarar högst 210 vargar i landet. Samtidigt tas krafttag för det viktigaste för en långsiktigt livskraftig vargstam: att stärka genetiken.

Annons

Det är förunderligt att den måttfulla och begränsade vargjakt som genomförts i Värmland och Dalarna och som nu pågår i Gävleborg kan leda till så upprörda reaktioner i insändarspalterna också här i Hälsingland. Här finns ju gott om människor som kan vittna om konsekvenserna av för många rovdjur och hur det känns att få sina får eller hundar attackerade och dödade av ett växande antal vargar.

Vi är övertygade om att det finns ett brett folkligt stöd för en balanserad rovdjurspolitik som Centerpartiet länge kämpat för och som regering och riksdag nu beslutat om. En politik som bygger på att lägga besluten närmare människorna, inte fjärrstyrning från Stockholm eller Bryssel.

Nu får vi större ansvar i vårt närområde genom att myndighetsbeslut om licens- och skyddsjakt på rovdjur flyttas ned till berörda län. I varje län inrättas en viltförvaltningsdelegation. Delegationerna ges rätt att fatta beslut om rovdjuren och ska bestå av representanter för olika samhällsintressen som naturvårdsorganisationer, byalag, markägarorganisationer och näringsföreträdare.

Den förra regeringens metoder – att skjuta upp besluten eller begrava dem i utredningar – körde förtroendet för rovdjurspolitiken i botten. Folk i områden med växande rovdjursstammar upplevde situationen otrygg och ohållbar. Alliansregeringen tar nu sitt ansvar för balanserade livskraftiga rovdjursstammar men också för att ge berörda människor makt över frågorna.

Centerpartiet har tidigare medverkat till att ändra jaktförordningen för att ge möjlighet för människor att försvara sina tamdjur mot rovdjursattacker. Nu är vi med och skapar en rovdjursförvaltning som både tar hänsyn till naturvårdsintressen och till djurägare och andra berörda i rovdjursområden.

Den jakt som nu genomförs syftar till att hålla vargstammen på en nivå som motsvarar högst 210 vargar i landet. Samtidigt tas krafttag för det viktigaste för en långsiktigt livskraftig vargstam: att stärka genetiken. Därför är också Galvenreviret i vårt län undantaget från jakten eftersom här finns en hanvarg med finsk/rysk härkomst. Invandrade vargar och dess avkomma är genetiskt värdefulla och ska därför undantas från licensjakt.

Vi välkomnar att rovdjursfrågornas legitimitet nu stärks och att ansvaret för förvaltningen ligger på regional nivå och med tydligt lokalt inflytande. Vi sänder en tacksam hälsning till alla de jägare som trots bister kyla och djupsnö ställer upp och medverkar till att jakten kan genomföras.

Sven Bergström

Forsa

Riksdagsman (c)

Magnus Svensson

Söderhamn

riksdagskandidat (c)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons