Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomnar saklig debatt om framtidens sjukvård

Intressant att läsa Lilian Sjölunds reflektioner över debatten om storregioner i Regionfullmäktige i onsdags (helahälsingland.se
21/9
) skriver Patrik Stenvard (M).

Annons

Frågan har diskuterats under många år och vi moderater har hela tiden efterfrågat underlag som styrker tesen att ju större region desto bättre sjukvård. Så – vår förhoppning var nu att vi äntligen skulle få ta del av ett objektivt underlag inför ställningsstagande över bildandet av Region Svealand.

Jag måste först säga att utredningen som presenterades i somras var i detta avseende en besvikelse. Inte någonstans i rapporten kunde vi läsa om vad som blir bättre med storregion. Dessvärre ingav debatten i onsdags samma känsla, de sakliga argumenten var lika frånvarande där som i utredningen. Blir sjukvården bättre med en större region, ökar tillväxten i våra kommuner, stärks demokratin? Inte på någon av dessa frågor fick vi svar. Så, jag förstår Lilians frustration över att debatten handlade mer om känslor än saklighet.

Av den anledningen har vi tagit fram de fakta som finns över våra frågeställningar, och den objektiva slutsatsen är att varken sjukvården eller tillväxten är bättre och högre i de befintliga storregioner som finns i Sverige.

Men, när det gäller framtiden för våra sjukhus är det med stor oro jag läser sjukvårdsministern uttalande om att det måste bli färre antal akutsjukhus, vilket han hävdar är en av anledningarna till bildandet av storregioner. Även den socialdemokratiska Landstingsstyrelseordförande i Västmanland har sagt att vi har för många sjukhus i våra sex län. Det är alltså ingen skrämselpropaganda utan reella uttalande från höga socialdemokrater. Detta om något bör oroa Lilian som brukar värna sjukvården i Hälsingland.

Till sist kan jag bara hålla med om att det är synd att vi inte diskuterar den likvärdiga vården mer. Vi moderater har lyft frågan under många år och vi fortsätter att kämpa. Men på vilket sätt blir vården mer likvärdig om man minskar antalet landsting? Skillnaden kommer fortfarande finnas mellan de län som finns kvar. Däremot kan ett förstatligande av vården möjligen vara en framkomlig väg som man kan titta på, men det är inte socialdemokraterna intresserad av.

Jag välkomnar en saklig debatt om hur vi formar framtidens sjukvård, men än så länge har vi inte sett till någon sådan från ledande socialdemokrater.

Patrik Stenvard (M)

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons