Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj Vi förskola eller starta intraprenad

Oroliga föräldrar som har sina barn på förskolan i Rolfhamre kallades till ett gemensamt möte den 9 mars med personal och politiker. Anledningen till mötet var att fastigheten där förskolan har sin verksamhet ska säljas.

Annons

Oroliga föräldrar som har sina barn på förskolan i Rolfhamre kallades till ett gemensamt möte den 9 mars med personal och politiker. Anledningen till mötet var att fastigheten där förskolan har sin verksamhet ska säljas.

Enligt ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Malin Ängerå (S) kan inte Ljusdals kommun köpa fastigheten. Anledningen till att kommun inte kan köpa fastigheten är enligt Malin Ängerå att vi politiker har fattat ett enhälligt beslut i fullmäktige att Ljusdals kommun inte ska äga fastigheter. Denna information nämligen, att Ljusdals kommun inte får äga/köpa några fastigheter, upprepade Malin Ängerå vid ett flertal tillfällen under kvällen.

Vi fann denna information mycket märklig och beslöt oss för att undersöka när detta beslut hade fattats. Vad vi kan finna är ett protokollsutdrag från kommunstyrelsen 2006-01-12, §11 där vi kan läsa att kommunstyrelsen beslutade 17 augusti 1999 att uppdra till samhällsbyggnadsförvaltningen att renodla kommunens fastighetsinnehav samt att kommunen fortsättningsvis endast ska äga fastigheter för skola, omsorgen och förvaltning.

Vad vi kan förstå finns inget förbud för Ljusdals kommun att äga fastigheter för barnomsorgsverksamhet. Vår fråga till dig Malin Ängerå är, när har fullmäktige tagit detta beslut? Under hösten 2009 köpte Ljusdals kommun Fönebasen i Färila. Detta köp inkluderar ett stort antal byggnader, om ett förbud finns för köp av fastigheter måste detta även gälla Fönebasen.

Omsorgsnämnden hade långtgående planer på att förvärva en fastighet vid lasarettet från en privat näringsidkare. Beslutet blev fortsatt hyra men det framkom aldrig att det skulle föreligga något enhälligt fullmäktigebeslut som omöjliggjorde köp av fastigheten.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande gav föräldrarna i princip två alternativ, flytta barnen till Vi förskola i Ljusdal eller starta en personalintraprenad. När personal och föräldrar undrade om lokalfrågan för intraprenaden blev svaret att det inte var nämndens problem att finna en lämplig lokal. Några föräldrar föreslog att själva köpa fastigheten där verksamheten nu bedrivs och föreslog då att teckna ett hyresavtal på fem år med Ljusdals kommun. Skolchef Stefan Meuller svarade att det inte gick att teckna femåriga hyreskontrakt för förskoleverksamhet, det är ettårskontrakt som gäller i Ljusdals kommun blev svaret.

Tomma lokaler i centralorten får aldrig bli ett alibi för att lägga ner verksamheter där kommunen har en positiv befolkningsutveckling. Många barnfamiljer har valt och väljer att flytta till Tallåsen med omnejd. Detta kommer att medföra en ökning av elevantalet på Tallåsens skola. En förskola i Tallåsen är helt avgörande för den fortsatta existensen av Tallåsens skola.

Bodil Eriksson, Folkpartiet Liberalerna

Lena Andersson, Nya Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons