Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfriheten oroar personal

Vi har i arbetet med vårt valmanifest intervjuat anställda inom omsorgen, och på frågan om utförare så är svaret att man nog ändå helst ser kommunen. Vi har lyssnat på personalen genom facket och de är oroliga för uppsägningar av sina medlemmar.

Annons

Vi är i opposition i omsorgsnämnden men vi har god grund för vårt avslag till införandet av den här sortens upphandling av hemtjänst, Lag om valfrihetssystem, LOV, i Ljusdals kommun. Vi har gjort hemläxan ut i gräsrötterna och diskuterat väl, och omgång efter omgång vill vi klargöra var vi landat.

Vi har i arbetet med vårt valmanifest intervjuat anställda inom omsorgen, och på frågan om utförare så är svaret att man nog ändå helst ser kommunen.

Vi har lyssnat på personalen genom facket och de är oroliga för uppsägningar av sina medlemmar. Antalet biståndsbedömda arbetsuppgifter kommer vara detsamma men delas på fler utförare. Att hälsa dessa att de då kan starta eget är lite väl enkelt, eftersom egenföretagande är underbart för vissa men inte alls för andra.

Däremot har våra samtal med personalen visat att samtliga har en önskelista med god arbetsmiljö, personalinflytande, tid med de äldre som vi kommer att prioritera i kommunens regi hellre än att hoppas att de kommande arbetsgivarna har det. Efter hårda åren måste målet vara att vår personal ger den superbästa omsorgen med många valmöjligheter för medborgaren.

Vi har haft många diskussioner bland våra medlemmar om hur vi förvaltar och utvecklar de gemensamt ägda resurserna. LOV är en mer genomtänkt form av upphandling, men är ändå en variant av att göra ekonomi av ålder och sjukdom.

Det här handlar både om de gemensamma skattekronorna och vårt gemensamma ansvar gentemot medborgarna. Därför tycker vi att det är rätt att kommunen utför denna omsorg allra närmast individen och att samtliga resurser stannar i det offentliga.

Det är självklart att det finns en ideologisk skillnad i botten här. Borgerligheten vill ha en annan världsordning än vi. Följer man de många små och stora besluten lutar det åt ett nyliberalt systemskifte, vilket går att följa i själva regeringens politik under mandatperioden. Detta kan man tycka är en framgångssaga eller en sorglig katastrof.

Det är lätt att säga att vi nu är fientliga mot allt företagande, när inte allt som möjligtvis kan bli en privat tjänst ska bli det. Men det är simpla poäng.

Det finns riktiga hjältar i småföretagen, till exempel de som redan utför hushållsnära tjänster som städ och snöskottning och kan göra det oavsett LOV. Vi tror dock att även den enskilde företagaren vill ha ett gott samhällsbyggande som grund i sina liv och sin yrkesutövning, eftersom allt hänger ihop. Det handlar om att ha balans mellan näringsliv och kommun, och att ibland våga stå upp för att tro på även det offentliga.

Då krävs det att man som politiker måste väga in all samhällsnytta och hela kommunorganisationen och hitta en linje. Och vi såg att de biståndsbedömda vård- och omsorgsinsatserna bör tas omhand av omsorgens personal.

Peter Engdahl (s)

Jenny Breslin (s)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons