Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet i omsorgen är viktigt

Det finns bara vinnare i ett valfrihetssystem inom äldreomsorgen, därför ska vi möta framtidens äldreomsorg med öppna armar och välkomna den, framtiden har kommit för att stanna.

Annons

Svar till Odd Derås (12/3).

Det finns en rykande färsk rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL som har tittat på kommuner som infört Valfrihet inom hemtjänsten under 2008–09 som entydigt visar på nöjdare kunder, högre kvalitet och inte minst kostnadskontroll för kommunen.

Att ge makten till de äldre och deras anhöriga att själva välja vem som ska utföra deras service och omvårdnad innebär att vi politiker måste våga släppa taget över hemtjänsten. Det är ett helt nytt sätt att arbeta politiskt, ett nytt sätt som Odd Derås kanske har svårt att ta till sig.

Politikers uppgift är att följa upp och granska att de äldre får det de vill ha och är beviljade. Vi ska följa upp och granska de utförare som kommunen har godkänt.

Att som nystartad småföretagare ge sig in ett valfrihetssystem är inte så enkelt. Det kan bli en alltför hög tröskel att redan i starten ta nattlarmen. På sikt tror vi att när fler företag har etablerat sig så kan vi mycket väl lägga ut även nattlarmen på andra utförare.

Det är främst nya småföretagare inom kommunen som har visat intresse att bli godkända utförare i Ljusdals kommun, vilket är mycket glädjande för en växande entreprenörskommun som Ljusdal. Att ha en generös och inbjudande attityd för kompetensutveckling gagnar både personalen och våra kunder.

Att som kommun ha ett gott samarbete och en seriös samverkan är bara av godo, för alla. Därför finns det bara vinnare i ett valfrihetssystem inom äldreomsorgen, därför ska vi möta framtidens äldreomsorg med öppna armar och välkomna den, framtiden har kommit för att stanna.

Helena Brink (C)

Anna Ingman (C)

omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons