Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vaknar ibland och skriker av ångest"

/
  • Jag som anhörig vaknar ibland och skriker av ångest! skriver signaturen Rma, vars inlägg illustreras bra av den norske konstnären Eduard Munchs klassiska målning Skriet.

Vem tänker på och tar ansvar för att våra anhöriga eller vänner med beroendeproblem får den hjälp de behöver? undrar skribenten som konstaterar att Sverige ligger på andra plats i den europeiska statistiken vad gäller överdoser.

Annons

En del anser att de får ta och rycka upp sig och ta ansvar för sitt liv. Men då beroende är en dödlig sjukdom så klarar de inte det på egen hand.

Vi betalar skatt för att få hjälp när vi behöver det men som det ser ut i dag så far allt fler väldigt illa i vårt samhälle. Återfallsfrekvensen hos personer med diabetes och alkoholister är ungefär den samma, men vem skulle neka en diabetiker vård för att den misskött sig? Ingen, skulle jag tro!

Jag läste att det 2006 dog 200 personer av överdoser i Sverige och 2014 600 stycken. Låter det som en bra beroendevård? Vi ligger på andra plats när det gäller överdoser i Europa. Något som vi borde skämmas över, men vem gör något åt det? När jag ser siffrorna förstår jag ju att beroendevården vi bedriver är katastrofal. Det finns så klart inga pengar. Välfärdslandet Sverige verkar vara utarmat på resurser så att vi inte kan hjälpa till med medel till de förmodligen allra mest utsatta människor i vårt land. Sorgligt men sant.

Jag som anhörig vaknar ibland och skriker av ångest! Rädslan för att det ofattbara har hänt, att min son inte längre finns här med oss i detta livet. Till nu, i skrivande stund, har det inte hänt men så många andra har drabbats. I mina tankar är jag med dem och känner med dem. Jag kan bara tala för vad jag känner och vad mina erfarenheter har gett mig och mina nära och kära.

Rma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons