Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga kalla dig feminist

/
  • Så var gick det hela fel? När blev det plötsligt fult att vara feminist? När uppstod den falska sidan av betydelsen? undrar Sofie Ekeström.

Det är ett ord som är beryktat, hatat och älskat. Ett ord som står för styrka och mod men som för vissa bär en negativ laddning. Ordet är feminism, skriver Sofie Ekeström.

Annons

Detta ord har en enda betydelse: Jämställdhet mellan könen. Det är tron på att kvinnan är lika mycket värd som mannen, ja att alla människor har samma värde oavsett vad. Så var gick det hela fel? När blev det plötsligt fult att vara feminist? När uppstod den falska sidan av betydelsen?

Vissa tolkar en feminist på ett skevt sätt. De, eller ska jag säga vi, påstås vara lesbiska manshatare som vill att kvinnorna tar över världen. Jag undrar varför det har blivit så. Beror det helt enkelt på hur ordet är uppbyggt? Beror det på att själva titeln för tron är feminism- ett ord byggt på kvinnlighet?

Vad gäller då för alla andra ord, mänsklighet, allmänbildning och allmänhet? Dessa är byggda på ett maskulint sätt och det är ingen debatt om det, nej det är ju helt okej ändå. Så varför är det då detta ständiga problem med ordet feminist?

Precis som att de ovan nämnda maskulina orden fått sina namn då det i historian handlat om främst män i vårt samhälle, och det infinner sig helt naturligt än idag att orden inte bör ändras, är det precis samma sak med feminism. När det började handlade det om att få upp kvinnorna på fötter i vårt samhälle, därav ordets namn.

Det finns vissa anledningar till att det heter så och är byggt på ett feminint sätt. Rent historiskt har feminismen gjort otroligt mycket för kvinnan, så som kvinnlig rösträtt och rätten för kvinnor att arbeta med mera. När feministrörelsen började handlade det om att den undergivna kvinnan skulle få samma värde som mannen, vilket gjorde det helt naturligt att ordet skulle bygga på kvinnlighet då det var där problemet från början låg. Det betyder inte att kvinnan ska ha mer än mannen, det står enbart för strävan mot en jämställdhet som idag inte existerar. Om man också kollar rent internationellt är det ett ord som de flesta förstår, vilket helt enkelt är mycket praktiskt för att sprida budskapet.

En feminist kan se ut hur som helst. Det kan vara en heterosexuell man så väl som en homosexuell kvinna och tvärt om. Det finns inte några lagar för hur man som feminist måste vara på det sättet, det handlar om att ha en tro på jämlikhet och att våga stå på sig och agera rätt i samhället. Därför är det synd att ordet fått sin negativa klang. Mitt tips till dig som feminist är att våga vara stolt. Våga visa vad du tror på. Ta modet att kalla dig själv feminist för det är ingen skam alls, det är enbart en heder och sunt förnuft.

Sofie Ekeström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons