Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill vi lämna över till barnen?

Det är hög tid att vi bryter Sveriges oljeberoende, eftersom det gör oss säkerhetspolitiskt sårbara och eftersom det bidrar till klimatförändringar. Förändringar som vi vet kommer att få stor inverkan på människor, natur och samhället, och hårdast drabba dem som är mest utsatta i fattiga länder.

Annons

Alla, och i synnerhet vi i den rika delen av världen måste bidra till omställningen. Än finns chansen att ställa om, men det börjar bli bråttom. Klimatförändringar och miljöproblem är inte något som vi vill överlämna till våra barn och till kommande generationer.

En stor utmaning kommande mandatperiod kommer vara att få till stånd ett klimatneutralt landsting, och klimatneutrala kommuner, det vill säga att verksamheten ger ifrån sig så lite växthusgaser som möjligt och kompenserar fullt ut för det som man ändå bidrar med.

Detta åstadkommer vi genom energieffektiviseringar, smarta transportlösningar och genom att producera fossilfri energi. All el som används ska vara förnybar. Vi måste investera i förnybar energi, till exempel vill vi se solfångare på våra sjukhustak och idrottsanläggningar.

Vi vill även se investeringar i vindkraft. Kloka transporter handlar bland annat om att övergå helt till miljöbilar för såväl person- som godstransporter. Vi måste minska flygresandet och ersätta fler fysiska möten med telefon- och videokonferenser. Skatteverket är ett gott exempel.

För oss gröna står miljö- och klimatfrågan alltid högt på dagordningen, och vi kommer att driva de här frågorna varje dag, oavsett deras popularitet i media.

Olov Östlund (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons