Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vet man om NP-diagnosen?

Vart vänder man sig som förälder när man har ett barn som ska till att utredas/har utretts för diagnosen neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NP, med allt vad det innebär? Jag vet, men vet alla? undrar insändaren.

Annons

Hur utbildade är lärarna/skolpersonal i dag för att kunna bemöta dessa elever på ett bra sätt? Vad har skolorna att erbjuda i stödväg, anpassade lokaler, resurspersoner, och så vidare? Hur utbildade är tränare/fritidsledare i olika sportklubbar/fritidsaktiviteter i att hantera och instruera dessa barn så det blir begripligt?

Läste statistik för något år sedan i ämnet att barn med till exempel NP-diagnoser oftast inte fortsätter med aktiviteter upp i ålder i samma utsträckning som de utan diagnos. Om de ens provar på nån aktivitet. Som fotbollsmorsa sedan många år och förälder till ett barn med diagnos kan jag säga att upplevelsen är, att det beror på vilken kommun du råkar bo i och att kunskapen från gemene man är väldigt liten.

Jag tycker att politikerna i kringliggande kommuner runt Söderhamn ska ta sig en funderare över "om vi verkligen gjort det vi ska i frågan, har resurserna lagts på rätt saker och har informationen nått ut på ett bra sätt?" Dessa barn med diagnoser är inget nytt påfund, trycket/kraven från skola och samhälle blir hårdare för varje år. Det är inte som förr, då man kunde välja att ta sig ett jobb i stället. Det är dags att vi ser över hur vi ska ta hand om våra små inför framtiden!

Trött mamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons