Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska vi göra med torget och Olles öken?

Brotorget är nu en fråga där Bollnäs politiker måste våga välja väg. Antingen tillåter vi en exploatör – Sjaelsö eller någon annan – bygga en galleria på torget eller så köper kommunen tillbaka torget.

Annons

För ca 4–5 år sedan var Bollnäs cityhandlare mycket bekymrade över den negativa utvecklingen av Bollnäs centrum. Allt fler skyltfönster gapade tomma och man var orolig för handelns utveckling i Bollnäs.

Kontakter togs då med den borgliga 5-partikartellen som då styrde Bollnäs och ett utredningsuppdrag gavs till Ågrens konsult att skissa på en galleria på Brotorget.

Ett förslag presenterades hösten 2007 och en politisk debatt startade om det kloka i att sälja Brotorget

Kommunfullmäktige beslutade i september 2007 att försälja hela torget till Sjaelsö. De partier som tog det beslutet var Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet. Övriga partier var emot eller som Socialdemokraterna föreslog att begränsa försäljningen till halva torget.

Det förslag som nu presenterades för kommunfullmäktige låg nästan helt i linje med Socialdemokraternas tidigare förslag. Tanken var att kommunfullmäktige skulle ange en inriktning, antingen medge Sjaelsö att sälja marken till en ny exploatör eller säga nej till detta. Det slutade med en återremiss till kommunfullmäktige i februari 2010.

Att kalla torget Olles öken är varken rättvist eller korrekt. Däremot har jag fått handlägga frågan efter den borgliga 5-partikartellens försäljning av torget.

Jag har även fått höra senaste tiden att jag vill utveckla Bollnäs för mycket och för snabbt, samt att jag är för gammal när jag nyss fyllt 56 år!

Jag tar gärna kritik för att jag vill utveckla Bollnäs, det vore sämre att inte vilja göra något. Att som politiker ha många synpunkter på interna möten men sen inte vilja stå för dem offentligt är inte det jag förordar, att vara öppen och ärlig och säga vad man tycker är bättre i längden. Olof Palme skrev att Politik är att vilja och jag skulle vilja tillägga att politik också handlar om att våga.

Brotorget är nu en fråga där Bollnäs politiker måste våga välja väg. Antingen tillåter vi en exploatör – Sjaelsö eller någon annan – bygga en galleria på torget eller så köper kommunen tillbaka torget.

I dagsläget vet jag inte vad Bollnäs kommunpolitiker vill i denna fråga, eftersom de flesta väljer att inte ha någon åsikt!

För min personliga del såg jag gärna att torget återgick till att bli ett torg, även om vi då får bita i det sura äpplet och betala för att få tillbaka torget. Om det skall bli en galleria på torget så är det förslag som Änga-byggen föreslagit det näst bästa eftersom vi då får tillbaka halva torget.

Nu har jag redovisat vad jag tycker, skulle vara intressant att få reda vad övriga politiker tycker i vår kommun.

Att låta undertecknad få ta all kritik och själv springa och gömma sig är varken hederligt eller ärligt mot kommunens medborgare.

Olle Nilsson Sträng

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons