Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad menar Fortum?

Fortum och Hans Rohlin efterlyser en bättre dialog med Bollnäs Fiskevårdsförening.

Annons

Om fiskevårdsföreningen på ett bättre sätt hade kontrollerat Fortums tappning i Bollnäsströmmarna i början av maj skulle Fortum ha ökat tappningen för att undvika för låg vattenföring?

Fortum har en gemensam driftscentral så från deras sida kan man inte förvänta sig att man har någon egenkontroll över huvud taget om vad som händer lokalt! I stället överlåter man kontrollen till allmänheten och den ideella fiskevårdsföreningen.

Ett bra sätt att tjäna pengar, Fortum. Att låta andra sköta miljötillsynen blir billigt. Sedan pratar man om grön el.

Allmänhet och medlemmar från FVF meddelade länsstyrelsen som enligt uppgift kontaktade Fortum om den låga vattenföringen.

Ja, vi vill ha en dialog. En dialog mellan två parter betyder att man får ge och ta. Inte att den ena parten – Fortum – hela tiden gör som man vill eller skyller på vattendomen. Miljön har man sedan många år tillbaka glömt bort.

Några exempel på händelser under senare år:

Torrläggning av Galvån – fiskevårdsföreningen meddelar Fortum som så småningom släpper på vatten.

För lite vatten i Klumpströmmen – fiskevårdsföreningen meddelar Fortum

Fiskevårdsföreningen och kommunen med flera försöker sedan många år att få Fortum att bygga vandringsvägar enligt föreliggande vattendom i Bollnäsströmmarna men detta har inte gett resultat.

Fiskevårdsföreningen, kommunen, Kammarkollegiet, länsstyrelsen med flera försöker få Fortum att släppa ordentligt med vatten i den torrlagda Sunnerstaholmsströmmen men Fortum försöker att få släppa så lite vatten som möjligt.

Ovanstående är några exempel på Fortums miljötänkande.

I dagens samhälle behöver vi vattenkraft. Vattenkraft som produceras på ett sätt som inte skadar miljön. Det går att klara. I vårt grannland Norge finns det flera exempel på det.

Problemet för oss är att de flesta kraftproducenter i Sverige prioriterar vinsten till aktieägarna och struntar i miljön. Fortum tänk om så startar vi en konstruktiv dialog.

Lars-Olov Södergårds, ordförande i Bollnäs fiskevårdsförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons