Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med ridhuset?

År 2007 byggdes en hästanläggning på Nytorp för 16 miljoner.

Annons

Anläggningen består av ridhus och stall för 25 hästar. För att klara ekonomin krävdes en ökning av elevantalet. Elevkullarna fortsatte i stället nedåt vilket medförde att utvecklingen och marknadsföringen av hästskötarprogrammet avstannade. En nedåtgående spiral inleddes!

Nu säljer kommunen Nytorp men behåller hästanläggningen vilket innebär att en avstyckning måste ske på fastigheten. Hästanläggningen blir då fristående utan undervisningsutrymmen, ingen nämnvärd areal och utan tillhörande maskinpark.

Vad har kommunens ledning för idéer gällande hela denna anläggning? Den dras med stora kapitaltjänstkostnader samt höga driftskostnader oavsett elever eller ej.

Hur ska detta finansieras de kommande åren? Har någon marknadsundersökning gjorts gällande intresse från andra aktörer och hur seriöst är det?

Bollnäs kommun har redan ett mycket fint ridhus på Heden och även det kräver väl årliga kommunala bidrag?

Hur genomtänkt är detta? Det verkar fullkomligt vansinnigt och långt ifrån ekonomiskt försvarbart. Har någon i kommunledningen tagit del av Sigrid Bergåkras idéer för Nytorp? Hon är en av Sveriges främsta hästutbildare och har ett brett nätverk inom hästbranschen både nationellt och internationellt. Hon är dragplåster på många ridanläggningar runt om i Sverige och världen. En gymnasieskola med hennes kompetens och kontakter borde vem som helst jubla över att ha i sin kommun.

Lilian Axelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons