Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gäller för hjälpmedel?

Man kan ju undra vart sjukvården i dag är på väg. Den person jag mötte kan man inte kalla hjälpsam eller trevlig. Hon talade om för mig att jag inte kunde besluta att min pappa skulle behöva detta hjälpmedel. Det var hon som fattade detta beslut.

Annons

Man kan ju undra vart sjukvården i dag är på väg.

År 2004 skadades jag och blev liggande på sjukhus. När jag blev klar för hemfärd och kom hem i vardagsmiljö, åkte min sambo till hjälpmedelsenheten i vårt landsting. Där blev han bemött av en mycket förstående och trevlig person, som talade om för min sambo vilka hjälpmedel som jag kunde få hyra för att underlätta min vardag i hemmet. (Fick både rullstol och en så kallad elrygg) till mig.

Men nu, år 2010, var jag själv i kontakt med samma enhet på grund av att jag ville hyra en så kallad elrygg i cirka två veckor till min pappa som är 75 år och har gjort en stor hjärtoperation och legat på sjukhus i över två veckor.

Han behöver en elrygg i hemmet. Den skulle göra det lättare att komma upp och ner i sängen.

Den person jag mötte kan man inte kalla hjälpsam eller trevlig. Hon talade om för mig att jag inte kunde besluta att min pappa skulle behöva detta hjälpmedel. Det var hon som fattade detta beslut. Jag ringde då vidare till Hudiksvalls rehab och samma enhet. Där svarade en förstående och trevlig person som tyckte lika som jag att min pappa självklart skulle få hyra en sådan elrygg.

Men eftersom vi tillhör Ljusdals sjukhus så måste jag då kontakta deras rehab. Alltså jag fick inte hyra en elrygg till min pappa.

Tycker att det vore klokt att lägga ner denna verksamhet i Ljusdal och låta en privat/enskild person ha denna tjänst i stället.

Mailiz

En mycket besviken dotter som bara vill sin pappas bästa när han kommer hem.

Landstinget svarar: Jag beklagar att du upplever att du inte blivit bemött på ett korrekt sätt. Du har självklart rätt till ett bra och trevligt bemötande. När det gäller reglerna för hjälpmedel bekostade av landstinget ser det annorlunda ut i dag än vid ditt tidigare besök. För att få ett hjälpmedel som bekostas av landstinget ska det göras en behovsbedömning av hälso- och sjukvårdspersonal. Den personal som bedömer ett behov bär själv ansvaret för åtgärden vilket förklarar svaret att det inte är ditt beslut. Du kan alltid vända dig till Hjälpmedel SAM och hyra de hjälpmedel du anser behövs och själv stå för kostnaderna. De nås på telefon eller hemsidan.

Gunilla Thuvér

hjälpmedelssamordnare

Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons