Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är yrkesstatus?

Det pratas mycket om hur viktigt det är att höja statusen på vissa yrken i samhället.

Annons

Utan att kritisera någon särskild grupp, kan man nämna förskollärare, arbetsförmedlare, vissa yrken på försäkringskassan samt lärare i allmänhet. Det finns fler exempel.

Orsaken till att höja yrkets status tycks i ett flertal fall vara att man vill höja lönerna.

Och vägen till en statushöjning verkar vara att ställa krav på vilken utbildning som behövs.

Inget ont om utbildning! Naturligtvis är det bra med utbildad personal! Men när man driver detta till ytterligheter blir det fel.

Sålunda anses en "färskt" utbildad person alltid gå före en person som i stället skaffat sig breda kunskaper genom lång yrkeserfarenhet, och inte minst livserfarenhet.

Mitt syfte är inte att "peka ut" exempelvis förskollärare. Men när en medelålders anställd med 15–20 års erfarenhet från yrket, alltid anses vara ett sämre alternativ än den 23-åring som har exakt "rätt" utbildning, då blir det snudd på korkat! Det hjälper inte hur älskad denna person är av barnen och föräldrarna! Högskolepoängen tycks vara "heliga"!

På arbetsförmedlingen jobbar i dag massor av människor som inte har 120 (180 nya) poäng från högskolan. Men de gör i allmänhet ändå ett bra jobb!

Kommer du däremot med 20–30 års bred yrkeserfarenhet och söker jobb som arbetsförmedlare, så är den inte värd någonting alls, jämfört med den 25-åring som har 180 poäng, men aldrig varit ute i arbetslivet! Oavsett vilket ämne som denne läst på högskolan!

Inom läraryrket uppstår rent absurda situationer! Personer som är dokumenterat yrkesskickliga i sitt lärarjobb, får alltid kliva åt sidan när den nyutexaminerade kommer!

Man kan ha jobbat 10–15 år eller längre, och alltid fått mycket bra kritik från såväl elever, föräldrar, kolleger och skolledningar. Men ändå räcker det inte!

Så, vad är egentligen yrkesstatus?

Erfaren, yrkesskicklig personal eller personal med flest högskolepoäng?

Ej så kallad "behörig"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons