Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är sanningen bakom den till synes smutsiga ytan?

Öppet brev till revisionen i Nordanstigs kommun från Tor Tolander, oppositionsföreträdare i Nordanstigs kommun:

Annons

Inget styre är starkare än sin demokratiska förankring.

Därför är revisionens arbete som opartisk granskare av kommunens verksamhet så otroligt viktig.

Och därför är det lika viktigt att politiker och allmänhet anmäler misstankar om maktmissbruk, regelbrott och oegentligheter till revisionen så att den kan bringa klarhet och genom sitt arbete upprätthålla folkets förtroende för kommunledningen.

Idag finner jag mig tvungen att rapportera att valet av Nordanstigs kommuns ledamot till Leader- Hälsingebygden skett på ett synbarligen regelvidrigt och milt sagt besynnerligt sätt.

Leader-Hälsingebygden kanske låter som en oviktig förening men listan på projekt i kommunen som möjliggjorts av EU pengar som gått genom dem kan göras lång. Utan Leader – inget Trolska skogen, utan Leader – inget varmvatten i Hasselabadet för att ta två exempel.

På kommunstyrelsens sammanträde den 19/4 nominerades EN kandidat att representera kommunen i Leaders styrelse. Den 28/4 meddelar tjänstgörande kommunstyrelseordföranden Stig Eng per telefon att nominering måste göras om därför att ”Leader säger att vi ska nominera kvinnor”. Efter samtal inom oppositionen valde vi att lägga till ett namn så att kommunen fick en könsneutral nominering.

På detta svarar Stig Eng per mail 3 maj att tidigare nominerade kvarstår till valberedningens förfogande och att han har "… har valt en annan lösning.”

Den lösningen visade sig vara att på egen hand, utan insyn eller demokratisk process, nominera en tjänsteman som kommunens representant i Leader-Hälsingebygden. Händelsevis den tjänsteman som varit sammankallande medlem i den valberedning som inledningsvis underkänt Nordanstigs nomineringar till Leader-Hälsingebygden.

* På ytan ser det ut som om att den parlamentariska processen satts ur spel i Nordanstig.

* På ytan ser det ut som om att kommunstyrelsens vice ordförande kör över kommunstyrelsens beslut och egenmäktigt styr utan vare sig kontroll eller insyn.

* På ytan väcks frågor om VILKA ANDRA ärenden som avgjorts i hemlighet bakom ryggen på politiker, befolkning och allmänhet.

Därför lämnar jag nu över alla handlingar jag har lyckats få fram till er i revisionen i hopp om att ni i egenskap av vårt bålverk mot egenmakt och korruption kan bringa klarhet i vad som är sanningen under den till synes smutsiga ytan.

Tor Tolander

oppositionsföreträdare i Nordanstigs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons