Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är S och V rädda för?

S och V ser bara problem, som att det utarmar våra skolor ekonomiskt om det startas friskolor i vår kommun. I stället för att se det som en utmaning, en chans att satsa på våra kommunala skolor.

Annons

Uppenbarligen finns det ett missnöje bland elever och föräldrar när närmare 300 har lämnat en intresseansökan till de friskolor som vill etablera sig i Hudiksvall. Det visar att S och V inte har lyckats med att ge eleverna i kommunens skolor tillräckliga kunskaper för att bli godkända för gymnasiestudier.

Hudiksvalls kommun ligger, enligt statistik från SKL, på den nedre delen av rankningen av Sveriges skolor. Det varierar mellan platserna 209 och 272, beroende av vad man har för indikatorer. Jag har tittat på hur många som uppnått målen i alla ämnen, genomsnittligt meritvärde och behöriga till gymnasieskolan, av 290 kommuner.

Målet är att vi ska nå toppen bland kommunerna i rankningen av skolor i landet.

Hur når man dit, när S och V inte vågar gå nya vägar, inte vågar prova på att tillåta alternativa skolformer i form av friskolor, kommunala friskolor, fria upptagningsområden, fri profilering av våra skolor med mera.

S och V ser bara problem, som att det utarmar våra skolor ekonomiskt om det startas friskolor i vår kommun. I stället för att se det som en utmaning, en chans att satsa på våra kommunala skolor, att konkurrens kan bidra till en utveckling att komma framåt. Man tittar inte på det viktiga hur skolan ska bedrivas utan enbart på det ekonomiska. Det viktiga är att alla elever ska klara målen, att bli godkända för vidare studier. Individuella programmet, IV, på gymnasiet måste minska. Vi har cirka 300 elever på det individuella programmet.

Eleverna i centrum måste vara det viktigaste vi har för ögonen när vi fattar våra beslut.

Nu ska S och V överklaga de bifall som de två friskolorna fått av Skolverket. Det är ett sätt att fördröja starten av friskolorna. Det är troligt att ett överklagande inte leder till någon annan uppfattning än Skolverkets. Skolverket har lagar att följa när de fattar besluten. Skolorna uppfyller de krav som ställs.

Det är nu viktigt att S och V vågar gå andra vägar. Våga acceptera att friskolorna är här. Våga lita på våra skolor och ge dessa möjligheter att kunna profilera sig. De skulle kunna få välja vilken form av undervisning, och inriktning på skolan de vill ha till exempel sport-, hälso-, kulturprofil. Tillåta konkurrens för att öka kvalitén i våra skolor. Kvalitén i skolorna är det mått vi kan mäta, se hur bra våra skolor är. Snittet ligger på den nedre fjärdedelen i SKL statistik talar sitt tydliga språk vart vi ligger och vad vi har att arbeta med.

Vi måste överlåta ansvaret till våra elever och föräldrar att få välja skola. Vare sig det är en friskola, en kommunal friskola eller en kommunal skola.

Karl-Olof Tunelid, Bibbi Segerbrand

Nya Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons