Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är överkonsumtion?

Strax efter att jag läst Tidholms insändare (6/8) möter jag Tidholms bil. Tanken slår mig genast våra bilar är inte lika. Vi har båda bytt bil sedan vi flyttade till Bollnäs kommun, så visst konsumerar vi båda.

Annons

Ingen av oss kör bilar som är tillverkade i Europa, utan båda kommer från Asien. Men poängen är att vi valt olika, utifrån behov och smak. Man kan inte säga att en av oss valt fel.

Vår bil ska snart på garantiservice. Då märket inte är representerat i Bollnäs måste jag åka till en annan stad. Vad gör man då medan bilen är på verkstad?

Man försöker utnyttja tiden till något vettigt. Jag behöver lite skruv och några krokar. Det kan jag fixa. Äldsta dottern har dessutom hört att jag ska till den andra staden och vill följa med.

Där finns så mycket att välja bland, säger hon. Hon är 15 år, och jag blir så klart glad. Vi får en timme dit och en timme hem för oss själva, i bilen.

Hos verkstaden får vi en lånebil. Dottern släpps av på stan och jag letar mig mot en bygghandel. Väl inne irrar jag runt bland hyllorna, och pang springer jag på en pall med klickgolv.

Snyggt, och bra pris. Vi har länge planerat nytt golv i sovrummet. Jag gör som många andra karlar gör i det här läget, ringer frun. Hon säger: ja, köp golvet. Kan du inte köpa en ny kran till köket samtidigt?

Åker därifrån med skruv och krok som planerat. Med mig har jag också en kran och ett golv med allt man behöver för att lägga det. Möter upp dottern på stan. Oj, vad med kassar, men bara sådant hon behöver, säger hon.

Vi äter tillsammans och verkstan ringer att bilen är klar. Om märket jag valt funnits i här hade jag inte åkt till den andra staden, utan fixat allt det här i Bollnäs. Risken är dock att dottern ändå valt den andra stadens större utbud.

Handel föder handel, och det skapar valfrihet. Helt klart ska vi som bor i Bollnäs ha så stor valfrihet som möjligt. Oavsett vilka behov vi har, tycker jag det är bra om vi kan få tag i det i vår kommun.

Var går gränsen för överkonsumtion? Att både Tidholm och jag konsumerar råder ingen tvekan om. Frågan är vem som lägger ribban för vilken del som är överkonsumtion?

Det är förresten val i höst. Hur många vill ha olika partier att välja mellan? Hur många vill själva välja vilket man ska rösta på? Alla? Kunde just tro det. Ingen vill att någon ska sätta upp begränsningar för vad de kan rösta på.

Ingen bör heller sätta upp begränsningar på vilket urval av butiker som ska få finnas i vår kommun.

Erik Roos

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons