Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är egentligen religion?

Många vill ha, eller behöver få, någonting att tro på. I de flesta fall handlar det om någonting obestämt som man kallar Gud, skriver Jörgen Rystedt.

Annons

Många händelser som naturkatastrofer eller krig vill man skylla på att man antingen misshagat Gud eller så vill Gud pröva människans tro.

I alla religioner finns denna gudomliga uppenbarelse att se upp till. I många länder har individen själv rätt att välja den religion som passar bäst. I några länder använder den härskande minoriteten religionen som ett sätt att styra folket. Den enda sanna tolkningen står den styrande makten för och egna tolkningar är förbjudna och i vissa fall belagt med dödsstraff. I dessa länder tolkar självutnämnda präster, i samråd med den styrande makten, hur folket ska tvingas följa den ursprungliga styrande boken, Koranen eller Bibeln.

Trots att dessa månghundraåriga berättelser skrevs för ett samhälle som fanns då vägrar man i religiöst styrda länder modernisera det ursprungliga innehållet till dagens samhälle. Hugga av händer eller stena folk kan inte anses ingå i modern lagstiftning. Tyvärr är det svårt att få diktaturer att erkänna att man misstolkat den ursprungliga innebörden, eftersom om man erkänner det har man ju också erkänt ett fel, vilket förmodligen är helt uteslutet i en diktatur. Tyvärr har detta också medfört att kvinnans ställning i dessa samhällen är helt underställd mannen och dessutom månghundraåriga traditioner där det horribla systemet hedersvåld ingår.

I Sverige har vi religionsfrihet som en självklar sak. Alla ska ha rätt till sin egen, icke påtvingade religion. Men en del av de invandrade kvinnorna påtvingas ändå en klädsel, som inte har något med religion att göra. De måste utbildas och informeras om sina rättigheter och skyldigheter i ett modernt demokratiskt samhälle. Samhället och arbetslivet ska inte behöva anpassa sig till ett system där man tvingas ta hänsyn till respektive religion för att kunna fungera. Alla måste kunna fungera i det gemensamma samhället enligt gällande lagar och förordningar.

Jörgen Rystedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons