Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det som går för fort, Renström?

Jag förstår inte vad som menas att det går för fort. Kommunstyrelsen har gett en tidsram och jag ser ingen anledning med eller logik till att medvetet vänta med beslut till det yttersta. Framför allt inte när varje dag kostar pengar.

Annons

Svar till Yoomi Renström (2/12).

Det är inte lätt att förstå. Yoomi Renström ifrågasätter mina förståndsgåvor då jag försöker bena ut hennes krokiga väg till och från beslut. Jag vill gärna förstå.

Så här har jag uppfattat det hela. Yoomi var med i KS och fattade ett beslut om bland annat omvandling av särskilda boenden. När anhöriga protesterade kom hon på att det var fel. Det borde ha varit socialnämnden som fattade det beslutet. Då väckte hon ärendet på nytt i kommunstyrelsen, som hon anser inte har med saken att göra, för att ändra beslutet. Inte i sak men i genomförandetakt. Socialförvaltningen hade agerat för snabbt. En "anklagelse" som inte är allt för vanlig gällande offentlig förvaltning.

I sin insändare kommer ett nytt inslag. Hennes beslut att ta upp ärendet igen berodde på socialnämndens "handlingsförlamning". Jag tror att hon menar att socialnämnden skulle ha insett att förvaltning vidtog åtgärderna snabbare än vad Yoomi ville (efter att anhöriga protesterat). Vi skulle ha "ställt saker och ting tillrätta"(?).

I min roll som vice ordförande i socialnämnden har jag inte haft något problem med de beslut som tagits för att åtgärda ett skenande underskott. Att åtgärder för att sanera ekonomin tas för fort är för mig ett okänt fenomen. Det motsatta brukar vara norm. Dessutom verkar jag till skillnad från Yoomi veta var gränsen mellan politik och verksamhet går. Kommunstyrelsen har fattat ett beslut om vad som ska göras. Socialnämnden har informerats utan att protestera. Sedan har vi anställda som genomför besluten.

Jag förstår heller inte vad som menas att det går för fort. Kommunstyrelsen har gett en tidsram och jag ser ingen anledning med eller logik till att medvetet vänta med beslut till det yttersta. Framför allt inte när varje dag kostar pengar.

Det enda beslut som jag har problem med är att kommunstyrelsen på Yoomis initiativ orsakat socialnämnden/kommunen en merkostnad på tre miljoner kronor. Tre miljoner kronor som KS nu har knappt två veckor på sig att lägga i knä på någon. Tre miljoner kronor som ska tas av chefslöner, administration och lokalflyttar enligt Yoomi. Det måste ha blivit någon ny insikt hon drabbats av.

Det har hon inte sagt något om tidigare. Jag ser i alla fram emot att läsa hennes konkreta yrkande i ärendet. Men hon kan som så ofta tidigare avstå från att delta i beslutet. Om man har en åsikt kan man ju bli ställd till svars för den. Tänk bara på hur det gick denna gång. Jag hoppas verkligen att vi kan undvika att Yoomis agerande ska drabba svaga grupper. Tyvärr har vi inte så många starka grupper att ta pengar av. Men vi ska se över den politiska organisationen vilket nog är lämpligt. Just nu känns det som vi är mest kostnadsdrivande.

Nils Erik Falk

Spjälkaberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons