Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det för utsläpp från Iggesunds bruk?

Skribenten ”LM” undrar vad det är som släpps ut från Iggesunds bruk. Svar direkt ges av Anna Mårtensson, sektionschef, miljö.

Annons

I dag när jag och min sambo var ute och promenerade nära Iggesunds bruk så kände vi en vedervärdig lukt från fabriken, det var så illa så att vi var nära att kräkas. Detta känns inte alls bra. Vad är det vi drar i oss, egentligen? undrade vi i dag på vår hundpromenad. Mått illa resten av dagen sen vi var ute, på grund av lukten.

LM

Svar direkt

På Iggesunds Bruk samlar vi illaluktande gaser (de gaser som för i tiden gjorde att massaindustrin luktade väldigt mycket) via ett starkgassystem och numera även ett svaggassystem. Dessa gaser förbränns i pannor och energi utvinns. Vid till exempel sotning av en panna eller oväntade stopp i produktionen så kan gaserna behöva läggas om till en så kallad fackla. I facklan destrueras gaserna, men ingen energi utvinns.

Vid sådana omläggningar går ibland gaserna oförbrända ut till luften under en kort tid, några minuter, för att sedan gå till facklan.

Detta kan lukta väldigt illa men är inte farligt, gaserna innehåller svavelföreningar, samma ämnen som gör att till exempel katturin luktar som det gör.

För att svavelföreningar ska vara hälsovådliga för människor att andas in behövs koncentrationer som ligger i storleksordningen flera hundra tusen gånger högre än de som släpps ut från en massaindustri.

Iggesunds Bruk beklagar obehaget och jobbar ständigt för att minimera sin påverkan på omgivningen.

Att vara en god granne är mycket viktigt för oss och man är alltid välkommen att höra av sig till oss om man har frågor eller funderingar.

Anna Mårtensson

sektionschef, miljö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons