Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det egentligen som händer inom sjukvården?

Den frågan måste jag ställa mig efter ett besök med en anhörig på kirurgen avdelning 1 vid Hudiksvalls sjukhus. Att mötas av fullständigt kaos när man själv har arbetat inom sjukvården i många år, gör mig beklämd.

Annons

Sjuksystrar, läkare och annan övrig personal gör allt de kan för att patienterna ska få god vård. Men hur länge ska de orka? Med den enorma belastning de har hinner de inte med allt som en patient behöver och har all rätt att få.

Patienter tvingas ligga i korridorer och dagrum, andra får flytta ut ur sjuksalar för att ge plats åt de som behöver syrgas.

När min anhörige skulle skrivas in för operation fick han till en början komma på en ensamsal och därefter till IVA (intensivvårdsavdelningen) för att få dropp. Fick därefter åka hem, tillfälligt, för att läggas in på kvällen inför operation dagen efter. Lades in som tredje patient i en sal för två, utan sängbord, klädskåp och ingenstans att förvara värdesaker. Larmknappen hängde högt uppe utan möjlighet att nå.

Efter operationen blev det hemgång utan att få någon utskrivningsanteckning.

Jag har ingen kritik mot personalen. De gör så gott de kan och hinner, och mer därtill. Men det behövs fler personal. Jag tycker så synd om dem. Och allt känns så osäkert för både patienter och anhöriga.

De ansvariga inom landstinget borde komma ut i verkligheten och se hur det fungerar. De borde finnas med på en avdelning minst 3–4 veckor.

Paula Larsson

med många år inom vården

Region Gävleborg svarar:

Hej Paula,

Jag är ledsen över att du upplevde vården hos oss på avdelning 1 som osäker. Vi har på Hudiksvalls sjukhus, likväl som på de flesta sjukhus i landet, haft svårigheter med att rekrytera sjuksköterskor och i vissa fall undersköterskor i önskvärd omfattning till sommaren.

Vi har därför varit tvungna att anpassa verksamheten efter den faktiska personaltillgången.

Inom den kirurgiska verksamheten innebär det att vi i första hand bedriver akut och halvakut verksamhet på gemensam vårdavdelning med ortopedin under sommaren. När många patienter behöver vård samtidigt uppstår tyvärr situationer där vi måste flytta patienter mellan rum och använda andra utrymmen för att hantera belastningen på säkrast möjliga sätt.

Precis som Du beskriver gör vårdpersonalen ett fantastiskt arbete och lyckas i de allra flesta fall lösa situationer till patienternas bästa. 

Du får gärna ta kontakt med mig direkt via region Gävleborgs växel så att vi kan prata om just din och din anhöriges upplevelse av vården.

Vänliga hälsningar

Elisabeth Wicklén

tf verksamhetschef VO kirurgi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons