Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är demokrati?

Tony Björklund, Mikael Löthstam och Sven-Åke Thoresen diskuterar i en serie insändare om vad demokrati är och om det är skillnad på demokrati och socialdemokrati.

Annons

Det är en intressant diskussion som belyser en del av problemen som finns med demokratin i dag och kanske i synnerhet de problem Socialdemokraterna har.

Demokrati betyder folkstyre. Folkstyre betyder att vi fattar beslut tillsammans.

I ett samhälle som inte är demokratiskt är det ett fåtal enskilda individer som fattar politiska beslut som får konsekvenser för hur landet ska styras.

Det finns en mängd olika synpunkter och synvinklar på det mesta, betydligt många fler än det finns politiska partier. Om det vore verklig folkmakt skulle alla medborgare delta i beslutsfattandet. Men, för att det inte ska bli allt för rörigt och för att det ska gå att fatta några beslut över huvud taget så har vi representativ demokrati när politiska beslut fattas.

För att den representativa demokratin ska fungera krävs det att medborgarna deltar i en dialog oavsett om de är med i ett parti eller inte.

Det är allt färre som känner att de passar in i ett parti. Dels förändras allting så snabbt att det är svårt för partier att hänga med, dels verkar partierna bli mer av toppstyrda organisationer än folkrörelser. Om partier och deras politik bara blir beroende av ledarnas personliga egenskaper blir politiken och partierna sårbara och demokratin lidande.

Sven-Åke Thoresens kommentarer får mig att tänka på en satir där en politiker sa "eftersom jag är den ende demokraten här, så är det jag som bestämmer".

En variant av ett kinesiskt ordspråk som också kan passa in är "När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger vindkraftverk".

Bengt O Almstedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons