Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(V)i vill nyansera bilden av Företagarnas farhågor

Vänsterpartiet Bollnäs svarar på Företagarnas inlägg på helahälsingland.se ("
Sänkning av rut-taket drabbar dem som behöver jobben mest
"):

Annons

Där skriver representanter för företagarna om vilka "problem" det kommer att bli när taket för Rut-avdrag sänks, man påstår att det skulle drabba dem som har det svårast att komma in på arbetsmarknaden, och så vidare.

Tänkte att vi ska nyansera bilden lite av företagarnas farhågor genom lite information om vad RUT egentligen gör. Bland annat så trängs arbetstillfällen undan från andra sektorer när skattepengar går till RUT-subventioner. Pengarna som används till RUT skulle göra större nytta inom vård skola och äldreomsorg, där skulle de dessutom gå till de som har behovet, inte till de som har pengarna. Jobb inom välfärden med avtalsenliga löner skulle kunna gå till de nyinflyttade, istället för låglönejobb i en bransch där kollektivavtal är fridlysta. Jämfört med offentlig sektor är det till och med så att fler jobb kan skapas bland vårdpersonal om staten i stället använder kostnaderna för RUT för att anställa inom vården.

Vad många inte ser, men som är en realitet, är att vi alla betalar en massa extra avgifter skattevägen för att täcka upp den lilla gruppen högavlönade RUT-användares avdrag för städning. Och det lilla en normalanvändare av RUT tjänar på att göra avdrag, äts upp av extraavgifterna. Alla dessa normalanvändare skulle alltså få pengar över ifall de inte längre behövde bekostade den lilla gruppens höga RUT-avdrag och svensken i gemen skulle tjäna på att RUT helt plockas bort.

Den som vet vad skattemedel är till för, fattar att subventioner för städning utan urskiljning av behov, är detsamma som att använda medlen fel. Skatt ska användas till att minska skillnader, inte till att öka dem. För det är ju så, att de som har det som allra sämst ställt aldrig kommer att kunna nyttja RUT, trots subventioner, deras pengar måste gå till överlevnad. 

Vi tycker däremot att det är utmärkt att lokalvårdare får återkommande uppdrag även i privata hem. Men varför ska denna städning bekostas av andra skattebetalare? Och varför ser man inte andra branscher som integrationsmotor? Svaret på frågorna: Det man är ute efter med sina fina ord, är att skapa låglönejobb som ska fungera lönesänkande på resten av arbetsmarknaden. Och vi tycker det är lite förment att man tänkt sig att våra nya svenskar är de som ska användas som verktyg i denna agenda.  

Vänsterpartiet Bollnäs 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons