Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(V)i gör skillnad för kvinnors hälsa

Det krävs både snack och verkstad i arbetet för jämställdhet. Våra satsningar på vården för kvinnor är satsningar som märks i vardagen, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

Annons

Regionfullmäktige antog i onsdags Socialdemokraternas, Vänsterpartiets, Centerpartiets och Miljöpartiets gemensamma budget. Det är en budget där flera av satsningarna på hälso- och sjukvården är möjliga tack vare statsbidrag. Statsbidrag som Vänsterpartiet drivit igenom i budgetförhandlingar med regeringen. Detta gör det möjligt för Region Gävleborg att bland annat:

Förstärka primärvården med inriktning på kvinnor. Hälsa är en klassfråga. Kvinnor utan gymnasieutbildning är den grupp som haft sämst hälsoutveckling. Det är också så att primärvården generellt upptäcker kvinnors hälsoproblem för sent. Med denna satsning så kan primärvården utvecklas för att bättre fånga in kvinnors hälsoproblem tidigt, till exempel när det gäller stress och kvinnors hjärtproblem.

Förstärka förlossningsvården. Att få barn är en av de allra viktigaste händelserna i våra liv. Det är också en sårbar situation där tillgång till personal med rätt kompetens är av yttersta vikt. Därför stärks förlossningsvården, i första hand genom stärkt bemanning och också genom kompetensutveckling för att minska kvinnors skador vid förlossningen.

Göra öppen hälso- och sjukvård från 85 års ålder avgiftsfri. Från och med den 1 januari 2017 kommer det inte längre att kosta något att besöka öppenvården för den som är 85 år och äldre. Många äldre har ett omfattande behov av hälso- och sjukvård, särskilt personer över 85 år. För flera av dessa kan kostnaderna för upprepade besök i vården bli kännbara, trots högkostnadsskyddet. Värst är situationen för kvinnorna. Brist på pengar ska inte vara ett hinder för att söka den vård man behöver.

Införa avgiftsfri mammografiscreening. Ungefär hälften av alla fall av bröstcancer upptäcks vid screening med mammografi. Tidig upptäckt är central för god prognos i behandlingen. Alla kvinnor mellan 40 och 74 år har rätt till mammografiscreening, men vissa kommer inte på undersökningen. Kvinnor med låg utbildning, svag ekonomi eller av utländsk härkomst utgör majoriteten av de drygt 150  000 som aldrig kommer på de allmänna undersökningarna. För att nå ännu fler kvinnor görs därför en satsning på avgiftsfrihet i hela landet.

I jämställdhetsarbetet krävs både snack och verkstad och detta är satsningar på jämställdhet som märks i vardagen.

Vänsterpartiet genom

Ulla Andersson

ekonomisk-politisk talesperson

Alf Norberg

regionråd Region Gävleborg

Lasse Langeborg

vice ordförande regionfullmäktige Region Gävleborg

Petra Modée

ledamot regionfullmäktige Region Gävleborg

Delshad Saleh

ledamot regionfullmäktige Region Gävleborg

Yvonne Oscarsson

ledamot regionfullmäktige Region Gävleborg

Ulrica Högbergh

ledamot regionfullmäktige Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons