Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla Ljusdal med handel och idrott på Östernäs

Östernäsområdets utveckling är av mycket stor betydelse för Ljusdals kommun och av Ljusdal som tätort.

Annons

Här fordras politiskt mod att investera i ett levande område med rörelse under större delen av dygnet. Samtidigt skapas utrymme för den utveckling av handel och köptrohet som krävs för att skapa många arbetstillfällen.

Förutom etablering av ett handelsområde – som initialt beräknas skapa 40 till 120 arbetstillfällen – krävs något mer. Vi är övertygade att medborgarna i Ljusdal önskar ett Östernäs som inte ligger öde efter affärernas stängning vid 18-tiden. Vi ser det som helt nödvändigt att det elva hektar stora området fylls med idrott, rekreation och fritidsaktiviteter större delen av dygnet.

Förutom en väl tilltagen park så ingår i vår vision att fotbollen och bandyn med fördel samsas om utrymmet. Vi vill se en uppvärmd konstgräsplan och en konstfryst bandyplan. Vi ser ett smart och kostnadseffektivt samnyttjande av gemensamma omklädningsrum och av en gemensam läktare liksom gemensamma personalresurser. Att varmvatten redan är draget i marken från den närbelägna hetvattencentralen är ytterligare en plusfaktor.

I debatten kan man lätt stirra sig blind på investeringskostnader för att flytta den nuvarande bandyarenan till Östernäs. Vi är övertygade om att det pris som räknats fram kan pressas nedåt bland annat genom gott samarbete med berörda föreningar. Att det behövs åtgärder inför kommande elitseriesäsong är vi på det klara med. Vi menar dock att en ”quick-fix”-lösning på nuvarande IP långsiktigt inte är hållbart. En snabbrenovering av nuvarande IP utesluter också en inbyggnad av bandyplanen, vilket vi tror är en oklok låsning i ett längre tidsperspektiv.

Vi hyser en viss förhoppning att kommunens övriga partier också vill satsa på Östernäsområdet och därför så fort som möjligt vill investera i en flytt av IP till Östernäs. Detta skulle innebära en koncentrerad satsning på idrotterna fotboll och bandy, men än mer en satsning på Östernäsområdet som handels- och mötesplats. Mest av allt är det en satsning på Ljusdal och Ljusdals kommun där Östernäsområdet kan utgöra en viktig attraktionskraft och arbetsplats.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gjort tydligt vilken utveckling vi vill se på Östernäs. Vi ställer nu följande fråga till övriga partier i Ljusdals kommun:

Vad vill ert parti med Östernäs?

Örjan Fridner (S), ordförande Arbetarekommunen i Ljusdal

Kenneth Forssell (V), ordförande i V i Ljusdal förste vice ordförande i kommunstyrelsen

Roland Bäckman (S) ordförande i kommunstyrelsen

Ingela Gustavsson (V), kassör i V

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons