Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvärdera pensionssystemet!

/
  • Under de senaste tio åren har pensionerna stått helt still räknat i dagens penningvärde, samtidigt som lönerna ökat med 20 procent under samma period, konstaterar artikelförfattarna.

Trots många års arbete pensioneras människor ut i fattigdom med pensioner som sen halkar efter inkomsterna i samhället. Det är ohållbart, menar Allan Magnusson och Christina Rogestam, SPF Seniorerna.

Annons

Det är egentligen inte mycket att jubla över att inkomstpensionen – för en gångs skull – höjs med 4,2 procent i år. Det har nämligen tagit sju år för pensionerna att komma ikapp pensionsnivån år 2009, då bromsen slagit till och sänkt pensionerna tre gånger. Men för en del, ofta ensamstående pensionärer, blir det ett nollsummespel då pensionshöjningen kvittas av sänkt bostadstillägg.

En av pensionssystemets grundprinciper, att pensionerna ska följa inkomstutvecklingen, uppfylls inte på långa vägar. Under de senaste tio åren har pensionerna stått helt still räknat i dagens penningvärde, samtidigt som lönerna ökat med 20 procent under samma period. Hur många löntagare hade accepterat att i år få en lön som bara är snäppet högre än för sju år sen?

En annan princip som inte heller den uppfylls, är att pensionerna ska bestämmas av livsinkomsten. Men det är dessvärre inte ovanligt att en person som arbetat i 40 år med en inkomst strax under medel får en nettopension som bara är några hundralappar högre än en garantipensionär med fullt bostadstillägg. Det är oacceptabelt att pensionssystemet inte klarar av att betala ut rimliga pensioner efter ett helt liv i arbete.

Pensionssystemet är underfinansierat och förmår inte garantera ekonomisk trygghet varken för dagens eller framtidens pensionärer. Systemet måste leva upp till sina grundprinciper om att ett helt arbetsliv ska synas i pensionskuvertet och att pensionerna ska följa lönerna.

Vi seniorer ska kunna följa med i inkomstutvecklingen, varje år – och inte en gång vart sjunde år! Från SPF Seniorerna kräver vi därför att det görs en utvärdering av hela pensionssystemet.

Alvar Magnusson

distriktsordförande SPF Seniorerna Hälsinglands distrikt

Christina Rogestam

förbundsordförande, SPF Seniorerna

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Läs mer om SPF Seniorerna .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons