Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utryckningskörkort för ambulansförare

Sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare har en mycket bra förarutbildning. Den skulle dock få en högre status om ett utryckningskörkort infördes för all personal som jobbar med utryckning.

Annons

Som verksamhetsföreträdare och som trafikinstruktör för ambulansen i Gävleborg påstår vi att den personal som tjänstgör i ambulansen har en hög kompetens och utbildning och många av oss har en lång erfarenhet från yrket.

Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, anser att många sjuksköterskor har dålig förarutbildning (12/8). Det är till viss del är det riktigt då det på många håll i landet saknas förarutbildning med hög kvalitet. Så är dock inte fallet i vårt län. Ambulansen Gävleborg ligger sedan länge i framkant när det gäller att utbilda utryckningsförare.

Varje uttryckning med ambulans innebär att köra fordon under stress, bära tung utrustning, utföra avancerad vård och behandlingar både inom- och utomhus. Därför ställer vi inom ambulansen i Gävleborg hårda krav redan i anställningstestet. Om man bedöms lämplig att antas till yrket går man en ettårig utryckningsutbildning som är bland de främsta i landet.

Sedan i slutet på 70-talet har utbildningsverksamhet och praktisk körutbildning varit ett prioriterat område med fokus på bra arbetsmiljö, patientsäkerhet och säker utryckning. I dag försöker vi köra en mer taktisk och klok utryckning och därmed undvika att hamna i för snäva marginaler. Insikten om att vi inte tjänar så mycket tid vid höga farter har fått genomslagkraft med våra utbildningar.

Fokus ligger inte enbart på hur vi framför fordonet utan också på de mekanismer som påverkar oss som människor. Att lära känna sig själv som utryckningsförare och inse sina svagheter, att läsa in omgivningen och övriga trafikanter, att anpassa hastigheten för att övriga ska ges möjlighet att gå åt sidan är viktiga inslag i utbildningen. Detta är en nödvändig del för uppnå vår del av nollvisionen, det vill säga ”noll blåljusolyckor”. Vi anser precis som Jörgen Lundälv att en gemensam plattform för grundutbildning av utryckningsförare är ett måste inom samtliga blåljusorganisationer.

Ambulansen Gävleborg har tagit initiativ till ett första steg – en gemensam utbildningsplan för svensk ambulanssjukvård i sju närliggande landsting. Vår målsättning är att denna utbildningsplan standardiseras och är öppen för alla utbildare av utryckningsförare för att kvalitetssäkra svensk ambulanssjukvård och utryckningsförarutbildning. Vi jobbar själva sedan några år efter denna utbildningsmodell. Alla som kör ambulans i utryckning i Gävleborg har gått utbildningen.

Sammanfattningsvis så har våra sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare en mycket bra förarutbildning. Den skulle dock få en högre status om ett utryckningskörkort infördes för all personal som jobbar med utryckning.

Mikael Signon

trafikinstruktör ambulansen

Roger Westerlund

tillförordnad verksamhetschef ambulansen Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons