Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikespolitikens bottennapp

Jag börjar undra om inte ryktena om Bildts aktieintressen i den turkiska militärindustrin är sanna, dags för grävande journalistik? Det är definitivt dags för en rödgrön regering!

Annons

Jag har haft ett slags förtroende för Carl Bildt, oaktat att han är moderat. Det verkade som om det var en ny Bildt som mötte oss efter hans tid som statsminister och medlare i Jugoslavien. Visserligen har de ryska oljefläckarna skvätt på hans kostym men ändå, en utrikesminister höjd över partipolitikens käbbel och som vågat kritisera både USA och Israel.

Att han och allianspartierna nu röstat emot och "kraftigt beklagar" riksdagens beslut att erkänna Turkiets folkmord på armenier 1915 är inget annat än ett fullständigt bottennapp när det gäller svensk utrikespolitik och kampen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Den turkiska nationalismen/kemalismen har på senare år vuxit sig allt starkare på demokratins och minoriteternas bekostnad. Att Turkiet vägrar erkänna sina historiska brott har framstått som rent utav larvigt.

Förra veckan utsattes politiker i USA för affärsrelaterade påtryckningar när det gällde ett erkännande av folkmordet eller inte.

Nu röstade allianspartierna, med undantag från några parlamentariker med civilkurage, mot att erkänna Turkiets brott mot mänskligheten. Sedan har Bildt mage nog att beklaga riksdagens beslut och dessutom hävda att det är regeringen och inte den folkvalda riksdagen som fattar beslut om utrikespolitiken. Något som snabbt möttes av protester och anmälan till konstitutionsutskottet (KU). Bildt avfärdade dock, i radions P1, KU lika snabbt som riksdagen. Sveriges ambassadör i Turkiet var ännu tydligare; den folkvalda riksdagen påverkar inte regeringens (indirekt vald av riksdagen) politik. Vart tog demokratin i Sverige vägen?

Bildts huvudargument är att historien ska tolkas av historiker, är det någon som ens skulle andas detta argument när det gäller judeutrotningen under andra världskriget?

Jag börjar undra om inte ryktena om Bildts aktieintressen i den turkiska militärindustrin är sanna, dags för grävande journalistik? Det är definitivt dags för en rödgrön regering!

Rödgrön miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons