Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utfrysningen ur Jehovas vittnen är obarmhärtig

/
  • Kunskap är makt, som när den används med förstånd kan bli till verkligt gagn, skriver Stig Persson.

Under ett antal år har jag ägnat mig åt att studera Bibeln annorlunda än tidigare, och inte bara godtagit det som sägs därför att det framförs av en mäktig organisation.

Annons

Troligen betraktas min inställning som upprorisk. Jag vill betona att det inte är mitt syfte, även om det kan uppfattas så. Det är i stället min känsla för dem som är i underläge och som blir nonchalant och arrogant behandlade, ofta med utfrysning som följd. Jag menar att dessa inte får ett försvar i juridisk mening därför att de tillhör en sluten organisation som bestämmer hur de ska behandlas för att det ska passa dess verksamhet i övrigt.

I denna miljö behandlas frågor som kan ha stor betydelse för den enskilde. Inkompetens i hanteringen kan innebära ett liv i ångest och utfrysning. Den hjälp de får är ett synsätt som organisationen har, en uträkning som går ut på att denna behandling får vissa att kravla sig tillbaka från den förnedring som utfrysning innebär, förmodligen utan att deras sak har behandlats juridiskt riktigt eller att man har helt grepp om deras situation för att kunna göra rätt bedömning. En del orkar inte med detta utan väljer att avsluta sina liv.

Det går inte att blunda för detta faktum. Att räkna bort denna verklighet, och med fina ord försvara och försöka dölja tragiken är ovärdigt och grymt. Psykologen Håkan Järvå har sagt om denna utfrysning bland Jehovas vittnen att "man måste vara en känslokall människa för att gå oberörd ur det här". Vad kan göra de människor känslokalla, som på grund av sin känsla för människor, liv och fina värden har sökt sig till religionen som en tillflykt i en våldsam värld? Det torde behöva dryftas ingående. Här finns också en allvarlig fara som måste beaktas. Fanatismen kan hos känslokalla finna en grogrund för att sedan växa till och bli orsak till än mer svårigheter. En viktig del i denna process är att det finns de som ställer sig till förfogande, något som knappast varit de troendes avsikt från början.

Vad som smugit sig på dessa inte ont anande människor finns sannolikt att söka bakom de andliga kulisserna. Därför bör det ses som en skyldighet att öppna upp och träda fram i ljuset.

De argument som organisationen fört fram är några bibelcitat om stöd för sin obarmhärtiga inställning.

Jag hävdar att det finns argument i Bibeln som talar för det motsatta, och som kan förstås om man har empati.

Fanatism fanns också på de första kristnas tid, genom människor som var lätta att påverka för olika syften. Men där fanns också de som var sansade, som tänkte och kände. En av dessa var Jesus Kristus. Han företrädde ljus och sanning.

Kunskap är makt, som när den används med förstånd kan bli till verkligt gagn.

Okunnighet kan också vara makt, en farlig sådan i händerna på dem som har dunkla avsikter.

Därför känns det logiskt att säga i denna situation: Bryt fram ljus och sanning.

Stig Persson

Företrädare för Jehovas vittnen har avböjt att bemöta insändaren.

Insäntredaktionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons