Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyggnaden borde ta paus

Vindkraftsfrågan sköts inte särskilt demokratiskt eller ens professionellt. Alla tycks tagna på sängen av denna upphaussade, upphetsade nymodighet.

Annons

Jag gick på ett möte ordnat av Vindkraftsrådet i min hemtrakt. Vindkraftsrådet har givit sig själva i uppdrag att förhandla med vindkraftsproducenterna om en ersättning (bygdemedel) i procent av avkastningen från de anläggningar som förfular bygden.

Hur rådet har bildats är oklart, men tycktes bestå av tongivande personer, tidigare engagerade i föreningslivet. Man bad vid mötet om förtroende i efterskott.

Rådet tar inte ställning, sades det. Vilket man kan undra över, eftersom bygdepenningen förutsätter exploatering. Och varför inte ta ställning egentligen, det kanske skulle ha givit bygdens folk något som var i närheten av ett inflytande i själva sakfrågan, som borde lyda: Ska vi, eller ska vi inte, ha dessa anskrämliga apparater på våra berg? Är vi beredda att sälja ut vår natur och hembygd och våra dagliga utblickar mot skogar och berg, för att eventuellt få lite pengar till att underhålla våra fotbollsplaner och badplatser? Som kommunen borde sköta.

Visst låter det finfint att bygdens föreningsliv också kan få sig en hacka. Men är det värt det? Och tyvärr, vindkraftsägarna har i allmänhet visat sig ointresserade av att dela med sig av sina pengar, och somliga vägrar blankt.

Vid mötet skedde också en sorts omröstning om vindkraften, deltagarna ombads gå fram till en möbel i lokalen och sätta ett streck på ett papper (samma papper för alla!) för att visa om han/hon var positiv eller ansåg att vindsnurrorna är störande. Ordföranden framhöll att det var bra om vi var positiva, det skulle sätta större press på bolagen, men hur detta hängde ihop förblev oklart.

Omröstningen kallades informell, vilket är det minsta man kan säga, och resultatet publicerades inte, vad jag vet. Så vad skulle man ha det till? Men eftersom jag var bland de sista att rösta kunde jag se att det var flera streck på störande-sidan. De flesta på mötet var alltså negativa till vindkraft. Åtminstone det kändes skönt att veta.

Intrycket är att vindkraftutbyggnaden i våra bygder borde ta en paus, till dess folkligt inflytande har säkrats och till dess att alla, främst berörda myndigheter, har hunnit besinna sig.

Absalon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons