Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning ingen garanti för empati

Annons

I allt socialt arbete är empati och medkänsla en av de viktigaste ingredienserna. Det är grunden i allt arbete med människor. Empati är svårt att lära sig att ha och ännu svårare att lära ut. Vi förutsätter att det pratas mycket om empati i utbildningar inom det sociala området, men för den skull innebär det inte att en som har en utbildning har empati. Utbildning är ingen garanti för empati och medkänsla. Nej, empati kommer och växer när man har kontakt med andra. Empati har man ofta med sig från unga år och empati växer genom erfarenheter. Och det har vi! Vi har lång erfarenhet av arbete med människor och vi har stor empati för de svaga. Och Karin, hade du sett våra CV hade du sett att vi inte saknar utbildningar heller.

Empati och sympati är inte samma sak

Det Värmestugan vill erbjuda är ett första steg i en förvandling för varje individ. Men att bestämma sig för att leva drogfritt är för många ett nästan oöverstigligt stort steg. Besökare på Värmestugan får vara påverkade. Vi har noga diskuterat och funderat på riktigheten i detta men kommit fram till att många av våra besökare ännu inte har bestämt sig för att lämna sitt nuvarande liv. Men det innebär inte att vi sympatiserar med drogmissbruket! Vi har empati för missbrukare och marginaliserade personer men vi sympatiserar inte med missbruket! Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger och ett av våra viktigaste mål är att verka för ett drogfritt samhälle. Men gör vi det genom att stänga ute dem som vi har empati för? Nej, vi tror inte det. Vi vill visa att det finns en väg ur ett missbruk. Många av oss som arbetar på Stenbacken och Värmestugan har egna erfarenheter av detta. Värmestugan kan och vill vara ett första steg mot ett värdigt liv.

Värmestugan är inte det enda alternativet för svaga, missbrukare och marginaliserade personer i Söderhamn. Det finns många bra alternativ. IOGT och kyrkorna är några, Söderhamns Vuxenvård, Socialen, Sjövillan och SelfHelp är andra bra alternativ. Men det är alternativ för personer som har bestämt sig. Och tyvärr är det långt ifrån alla missbrukare som har kommit till insikt om en förvandling i sina liv. Där anser vi att Värmestugan är det enda alternativet. Vi vill ha öppet för den som kanske hela sitt liv varit under "behandling", ifrån fosterhem vidare genom olika institutioner och i dag säger sig inte vilja ha någon kontakt med myndigheter. Vi vill ha öppet för den som skäms över sitt liv och helt enkelt inte orkar ta tag i de möjligheter som erbjuds. Vi vill vara en plats för den som inte öppet erkänner sitt missbruk men som genom Trygg på Stan har fått en trygg plats. Vi vill vara ett alternativ för den som tar "första steget".

Värmestugan och alla våra besökare är en del av Söderhamn. Söderhamnare, se till att vi får fortsätta vara det. Se till att Söderhamn blir en plats för alla!

Anders Ramstrand

för Stenbackens boende och arbetskooperativ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons