Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan produktion dör Ljusdal!

Inom Ljusdals kommun förvaltas en värdefull råvara: skogen! Varför behandlar kommunledningen skogsnäringen med ett sådant ointresse och så styvmoderligt? Nästan föraktfullt, rent ut sagt med vänsterhanden!

Annons

Skogsnäringen svarar för ett exportnetto på 95 miljarder kronor i Sverige. Det är vad som blir över, när värdet av importerade skogsprodukter dragits av. Skogen har medverkat till att bygga upp vårt välstånd och kommer att fortsätta att bidra till detta.

Många av Ljusdals invånare är beroende av arbetstillfällen och inkomster av vad skogsbruket ger, dessutom ger det kommunen skatteintäkter. Till exempel skogsbolagens anställda, övriga anställda, entreprenörer, underleverantörer, tillverkare, affärsmän, servicepersonal och så vidare.

Om skogens råvara kunde förädlas och omhändertas bättre inom kommunen, skulle detta öka produktionen väsentligt.

Kommunledningen borde med styrka och gemensamma krafter samla berörda myndigheter och intressenter, för att få medel till ett järnvägsspår till Bränta, såväl från centralt (ett riksintresse), regionalt och kommunalt håll, söka EU-bidrag, ta kontakt med Trafikverkets nationella kontor, Exportrådet och så vidare.

På Bränta skulle såväl timmerterminal som bioenergiterminalen få sina permanenta platser samt utrymme för expansion.

I dag talas mycket om att bygga ut infrastrukturen, detta skulle ju i hög grad gälla här. Dessutom är ju tanken att frakta så mycket som möjligt på järnväg, detta helt i linje med vår miljöpolitik.

Ljusdal är i dag en mittpunkt, centralort inom skogsområdet, med mycket kunskap, kompetens och erfarenheter. Med en kommunledning som är intresserad, kunnig och engagerad så skulle detta kunna förstärkas och utvecklas.

Men då måste kommunledningen skaffa sig kunskaper, kompetens och framför allt visa sitt intresse för kommunens viktigaste råvara: Skogen!

Då kan skogsbruket förstärkas och utvecklas positivt i Ljusdals kommun!

Framåtsträvare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons