Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan nya idéer stannar välfärden

/
  • Nytänkande spelar en viktig roll för att möta de utmaningar som Bollnäs kommun står inför.

Framtiden i offentlig sektor är beroende av vår förmåga att utveckla nya arbetssätt, tjänster och metoder – så kallade innovationer. Helt enkelt om att vända på perspektiven och att våga prova annorlunda lösningar, skriver artikelförfattarna från Vision.

Annons

Nytänkande spelar en viktig roll för att möta de utmaningar som Bollnäs kommun står inför. När förväntningarna och kraven på välfärden ökar behöver vi bli mer effektiva och arbeta smartare. Bollnäs kommun måste nu bättre ta tillvara medarbetarnas idéer.

Framtiden i offentlig sektor är beroende av vår förmåga att utveckla nya arbetssätt, tjänster och metoder – så kallade innovationer. Helt enkelt om att vända på perspektiven och att våga prova annorlunda lösningar.

Därför har Vision med hjälp av undersökningsföretaget Novus frågat HR-chefer och personaldirektörer i kommuner, landsting och regioner hur man jobbar med innovationer på deras arbetsplatser. Och svaren lämnar en hel del att önska:

* Bara 13 procent av kommunerna har en övergripande innovationsstrategi som tar sikte på hur organisationens olika delar ska utvecklas på sikt. För landstingen/regionerna är motsvarande siffra 50 procent.

* Två av tre kommuner svarar direkt nej på frågan om en övergripande innovationsstrategi. Detsamma gör fyra av tio landsting.

Samtidigt visar undersökningen att fyra av tio kommuner saknar metoder för att tillvarata idéer från medarbetarna. Sex av tio ger heller inget stöd till chefer för att utveckla innovationer i deras verksamheter. Även här är siffrorna för landsting och regioner något bättre.

Det finns kommuner, landsting och regioner som går mot strömmen. I bland annat Motala och Sundsvalls kommun och i Stockholms och Västerbottens läns landsting, finns exempel där man tar tillvara kreativiteten hos medarbetarna. Men som resultaten ovan visar, ligger många andra långt efter.

Ska framtidens välfärd hålla hög kvalitet, måste nu arbetsgivarna lyssna på och ta tillvara alla de goda idéer som medarbetarna har om hur arbetet kan utvecklas. Och – också omsätta dem i praktiken. För det är medarbetare och chefer som sitter på kunskapen om vad som behövs på arbetsplatserna i Bollnäs kommun.

Om nya idéer inte uppmuntras riskerar verksamheten att få sämre förutsättningar att möta medborgarnas behov och önskemål. På sikt undergräver detta förtroendet för vår välfärd.

Genom bland annat ett nystartat innovationsnätverk vill Vision bidra till att våra medlemmar ska hinna tänka nytt och att våra arbetsplatser ska bli bättre på att utveckla idéerna. Det är så vi skapar framtidens välfärd.

Örjan Larsson

ordförande Vision i Bollnäs kommun

Veronica Magnusson

förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons