Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan inomhusarena tappar bandyn unga till andra idrotter

En inomhusanläggning för bandy och andra arrangemang på Hällåsen känns angeläget för bandyn, men i högsta grad för Söderhamn som kommun.

Annons

Klimatförändringarna gör det nästan omöjligt att bedriva issport utomhus, det gör dessutom att det är sportsligt mycket orättvist. När detta skrivs dagarna före vår seriepremiär hemma på Hällåsen är det sommarvärme och omöjligt att göra is. I Edsbyn har man haft is sedan augusti. Där tränar man och spelar på fullstor plan medan vi får hålla tillgodo med ishockeyrink. Vår publik förväntar sig att de sportsliga resultaten ska vara jämngoda, vilket naturligtvis är en omöjlighet.

Ändå är de största långsiktiga problemen att våra ungdomar och knattar inte får möjlighet till bandyspel förrän efter jul när det som oftast kan bli riktigt kallt. Tyvärr accepterar inte ungdomar och knattar detta längre då det finns andra alternativ och att då vara inomhus.

Nuvarande läge är ohållbart vilket har resulterat i att alla allsvenska lag har hallar, eller har beslutat bygga, utom i Ljusdal och i Söderhamn. Nu senast har kommunstyrelsen i Bollnäs beslutat att i kommunal regi bygga och drifta en arena på Sävstaås där driftkostnaden enligt tidningsuppgift ska vara 9,9 miljoner kronor. Det är inte förutan att man måste beundra Bollnäs framtidstro, man bygger flerfamiljshus, ett jättefint kulturhus och har nu beslutat om en sportarena. Bollnäs har förstått att ska ett samhälle leva vidare och utvecklas, krävs kultur och sport för att få människor att stanna eller flytta in på orten.

En arena skapar oanade möjligheter för olika aktiviteter, det underlättar för skolan att planera sina idrottsaktiviteter, ordna skidtävlingar med start och målgång, hästsport, bordtennis-SM, skidskytte eller kulturevenemang där en stor lokal behövs och där möjlighet till restaurang finns inne på området och mycket, mycket mer.

Idrottsturism är den gren av turismen som i dag ökar mest i Sverige, och här har Söderhamn sin stora chans, med ett väl sammanhållet idrottsområde som saknar motstycke inom en stor region. Idrottsturism är en näringslivssatsning i arenabolagets regi som ska bedrivas tolv månader om året (det kan jämföras med skärgårdsturism som sker tre månader om året). Detta bör ge arbetstillfällen och intäkter som motsvarar ett O-ringen per år.

Hällåsens bandyplan byggdes 1977 och är avskriven sedan länge. Mycket små investeringar har gjorts under tiden, men nu krävs upprustning till dagens standard och då har en summa på 15 miljoner kronor nämnts. Lägg pengarna på ny och fräsch anläggning i stället.

När har Söderhamns kommun gjort en allmännyttig investering där 70 procent av byggkostnaden betalades av privata finansiärer?

• Idrott fostrar.

• Idrott ger sammanhållning.

• Idrott bygger broar.

• Idrott lär visa respekt och ta hänsyn.

Styrelsen Föreningen G:la Brobergare

Conny Roos, Peter Fryklund, Esbjörn Lindgren, Leif Wasberg, Göran Bergsten, Roland Strandlund, Göran Enberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons