Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA kan inte betala för kalaset

Världens största stormakt, och mäktigaste ekonomi, har en budget som är i obalans.

Annons

År ut och år in har deras statsskuld växt, främst beroende på att utgifterna varit större än inkomsterna.

Nu har deras politiker kommit på att detta inte kan fortsätta i evighet. Det finns två möjligheter att lösa problemet på. Antingen höjer man skatterna till en för västerlandet anständig nivå, eller annars skär man ner på utgifterna.

Eftersom republikanernas högerfalang av förståeliga skäl motsätter sig alla former av skattehöjningar, därför att i deras värld skall var och en betala själva för allt. Till exempel rättsväsende, infrastruktur, försvar med mera. Om man nu törs ta ut svängarna så stort.

De har nog närmast tänkt sig att skära ner på välfärden, som redan nu befinner sig på en för våra förhållanden relativt låg nivå. 60 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring, därför att premierna är för höga.

Nu har man emellertid beslutat att höja lånetaket, så att staten kan låna mer pengar, eftersom inte budgeten går ihop för dem. Själv skulle jag vara mycket restriktiv till att låna ut pengar till deras vilda västern-politik, som fick sig en ordentlig törn efter finanskrisen 2008.

Förr eller senare måste verkligheten komma ikapp även deras krympande ekonomi, men det kanske går ett par år till.

Att leka stormakt, men inte ha förmåga att betala kalaset, kan gå an så länge folket går på myten att det är ärofullare att dö på olika krigsskådeplatser än i sjuksäng.

Nu är det ju så att amerikanska folket själva har röstat fram sina politiker, och då måste de förmodligen vara nöjda med tingens ordning.

Karl-Erik Nordlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons