Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uranbrytning bör förbjudas

Sverige importerar i dag uran till de tio kärnkraftsreaktorerna från bland annat Australien där både människor och miljö drabbas.

Annons

Brytningen sker i områden där ursprungsbefolkning har små möjligheter att protestera.

Det svenska statliga bolaget Vattenfall köper uran från australiensiska Olympic Dam som skapar 10 miljoner ton radioaktivt gruvavfall varje år. Avfallet dumpas i enorma dammar och orsakar stora problem. Forskare har flera gånger uppmärksammat att giftigt vatten läcker ut till grundvattnet. Rangergruvan som i dag är den enskilt största leverantören av uran till Vattenfalls kärnreaktorer i Europa har haft över 200 dokumenterade läckor. Sådant som alltså inte ska kunna hända och som ansvariga inte vill kännas vid, men som händer gång på gång.

I det vatten som läcker ut finns radioaktiva ämnen som radium och thorium. Dessutom läcker gasen radon från avfallet. Kontrollen av gruvan är bristande trots att Vattenfall meddelar att man besökt gruvan. Långsiktiga studier visar att cancer och genetiska skador är vanligare hos gruvarbetarna än hos den övriga befolkningen. En bit ifrån Olympic Dam ligger gruvan Radium Hill som stängde på 50-talet. Tjugo år efter att gruvan slog igen hade 54 arbetare dött av lungcancer.

Människor som i dag arbetar i gruvans närhet vittnar om miljöriskerna. Anställda berättar att de känner av när strålningsnivåerna blir höga och hur det då kliar i huden. Men de allvarliga hälsoeffekterna märks inte förrän efter drygt 20 år.

Som politiker med hållbar utveckling i sikte kan vi inte acceptera den miljö- och hälsovidriga verksamhet som uranbrytning utgör.

I Sverige finns en bild av att uranbrytning här skulle ske på ett miljömässigt och socialt acceptabelt sätt eftersom Sverige har ett rykte om högt ställda krav. Men när inte ens ett statligt bolag som Vattenfall i ett ekonomiskt utvecklat land som Australien klarar att garantera grundläggande miljö- och hälsokrav så är det en tydlig signal om att uranbrytning inte bör ske någonstans. Sverige bör lära av de avskräckande exemplen från Australien.

I Australien har förbud mot uranbrytning införts i flera stater och kampen pågår att freda fler områden. Uranbrytning är ej önskvärd i varken Sverige, Australien eller något annat land och det enda rimliga är ett lagstiftat förbud.

I både Sverige och Australien argumenteras för att uranbrytning är en möjlighet till arbetstillfällen, men detta är arbetstillfällen ett samhälle klarar sig bättre utan. Att ta steget från kärnkraften och uranbrytningen öppnar istället för mer framtidsinriktade gröna jobb i förnybar energi.

Scott Ludlam

senator, talesperson kärnkraftsfrågor för de gröna i Australien

Lise Nordin

riksdagsledamot (MP) och energipolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons