Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptagetton bästa servicen

Svar på insändaren Ni finns för min skull. Vi har bedömt att en vanlig hederlig upptagetton på enskilda medarbetares personliga direktnummer, med möjligheten att försöka en stund senare, är den bästa servicen till våra kunder.

Annons

Svar på insändaren Ni finns för min skull (22/10).

Vi beklagar att du inte lyckats komma fram till din distriktssköterska på hennes telefontid då det tutat upptaget.

Du undrar varför vi inte vid sådana tillfällen vidarekopplar telefonen till en talsvarstjänst med återuppringning. Mitt Hjärta har prövat den lösningen tidigare, men det uppfattades inte som god service varken att komma till en växeltelefonist eller till ett talsvar, när man ringde och sökte en specifik person. Dock finns alltid möjligheten att ringa hälsocentralens huvudnummer och begära personlig service och där lämna ett meddelande till distriktssköterskan. Samt finns möjligheten att genom knappvalsfunktionen begära återuppringning.

Telefoni inom sjukvården är en grannlaga avvägning. En avvägning mellan att vara tillgänglig per telefon hela tiden, och mellan att ge patienterna den service och vård de behöver när de besöker sin hälsocentral. När Mitt Hjärta tog över verksamheten vid Bollnäs hälsocentral satt sju distriktssköterskor i telefon på heltid. Trots detta var telefonkön fylld redan på förmiddagen.

Fler sköterskor i telefon hade inte ändrat detta eftersom de flesta patienterna ringde för att boka en läkartid och när detta nekades på grund av att inga läkare fanns blev samtalen långa och patienterna missnöjda. Med logistik och fler läkare har Mitt Hjärta lyckats lösa många problem, även i telefonin. Dock kvarstår det faktum att en person ibland sitter upptagen i annat samtal under sin telefontid, och ibland har denne på grund av arbete i till exempel hemsjukvården inte möjlighet att ringa tillbaka direkt efter telefontidens slut.

Eftersom många samtal till distriktssköterskan handlar just om att boka en tid samma dag, har vi valt att inte koppla till återuppringningstjänsten, eftersom ett samtal flera timmar senare kanske inte fyller rätt funktion.

Vi har bedömt att en vanlig hederlig upptagetton på enskilda medarbetares personliga direktnummer, med möjligheten att försöka en stund senare, är den bästa servicen till våra kunder. Detta kan dock behöva diskuteras en vända till. Vi tar dina synpunkter i beaktande.

Anna Hammarström

legitimerad läkare

verkställande direktör Mitt Hjärta Bollnäs hälsocentral

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons